Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ще оцелеят ли след пандемията фитнес салоните?

Миксът от офлайн и онлайн занимания ще е ключов, смятат експерти

Ще оцелеят ли след пандемията фитнес салоните?

Снимка: Cole Burston/Bloomberg

Завистливите погледи към бицепсите са рядкост в собствената ни всекидневна. Отвъд това е доста лесно да спортуваме вкъщи, както много хора откриха наскоро - благодарение на гирите, килимчетата за йога и милиони видео тренировки. Упражненията на чист въздух намериха и множество нови фенове, когато фитнес залите останаха затворени. А това все повече повдига въпроса: може ли добрият стар фитнес салон да оцелее?

Още по темата


Резултатите от текущо проучване, за което Германската индустриална асоциация за фитнес и здраве (DIFG) е анкетирала през май около 1000 физически активни души, едва ли ще зарадват операторите. Всеки пети заявява, че в бъдеще ще посещават фитнес залата по-рядко, отколкото преди кризата - или изобщо няма да стъпва там. В същото време собствениците на студиата трябва да компенсират последствията от прекъсването на дейността си. В по-късните месеци ще има отписвания, ще се добавят и пропуснати приходи заради непостъпили нови членства. Браншът в Германия очаква десет процента по-малко членове в края на годината, отколкото в края на предходната година.

"Фитнес залата трябва да се препозиционира", казва председателят на DIFG Ралф Шолц. Необходима според него е комбинация от стационарни тренировки, онлайн курсове за вкъщи и най-доброто от офертите на открито.

Предизвикателството ще бъде „това да може да бъде изтръгнато и под формата на членски внос“, пише ntv.de.
Малко по-лесно ще бъде за онези, които и преди кризата използваха необичайни модели за членство. Приложения като ClassPass или Urban Sports Club (Мултиспорт в България) дават на своите членове голям избор от различни спортни оферти с фиксирана месечна такса: Независимо дали става дима за басейн, йога студио, помпане на мускули или танцов курс - студията получават определена сума от доставчика на приложениeто в зависимост от това, което клиентът ползва чрез фитнес приложението.Тези компании бързо преминаха към онлайн операции, когато кризата удари. Те предложиха на студията да излъчват онлайн курсовете си и да продължат да позволяват участие чрез приложението. Въпреки че студията междувременно отвориха, съоснователят на Urban Sports Club Мориц Крепел е сигурен: „Онлайн офертите са тук, за да останат“.

Комбинацията от онлайн и офлайн има идеален смисъл. Гъвкавостта да се използват и двете е изключително важна”. За някои е важно да пият чай с треньора или участници след курса по йога, а в други случаи - да можете да се присъедините бързо и гъвкаво към курса онлайн от вкъщи.

В Интернет обаче курсовете, които се предават на живо от студиото зад ъгъла, се конкурират с множество предварително подготвени фитнес клипове на излъчващи в Youtube, блогъри или по-големи компании. Крепел от градския спортен клуб не изключва в бъдеще да има повече съдържание по поискване. Малкото фитнес студио, управлявано от собствениците, ще бъде трудно да влезе в крак, дори и да се опитва да създаде онлайн-офлайн микс. Ралф Шолц предполага, че ще се появят нови доставчици на услуги, които ще помогнат на операторите на традиционните фитнес студиа.

„Фитнес залите ще трябва да се борят, за да си върнат клиентската база“, потвърждава специалистът по спортен мениджмънт Сузане Титлбах от университета в Байройт. Сегашната ситуация, в която трябва да се спазват правилата за отстояние и хигиена, прави това все по-трудно, пояснява тя.Според нея изследователите са установили, че когато кризата е достигнала пика си, средностатистически хората са били по-малко активни. Въпреки това е имало нарастваща пропаст: хората, които вече се занимавали със спорт, са станали още по-атлетични, докато по-малко активни хора са станали още по-неактивни. За последните курсът в точно определено време на определено място, може би дори в група, вероятно ще продължи да бъде полезен за преодоляване на застояването и затлъстяването, смята още Титлбах.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
2
 
4
преди 5 месеца
каква пандемия бе , алоооу ... "план"демия
2
 
2
 
3
преди 5 месеца
Ще оцелеят разбира се. Във фитнесите могат да бъдат намерени най-хубвите жени. Как няма да оцелеят ?
1
 
1
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Че те си работят, има по-малко хора от преди, но не е като без хич.
1
 
1
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Те тук не са спирали да работят.

Още от Новини
Waldorf Astoria откри най-големия частен остров на Малдивите