IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Zara изненада анализаторите с по-висока печалба

По-добрите резултати на Inditex се дължат на онлайн пазаруването

11:32 | 15.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производителят на модните марки Zara и Massimo Dutti – Inditex, отчита печалба за първото тримесечие, която надминава очакванията на анализаторите, след като потребителите все повече се насочват към онлайн магазините на компанията, коментира Bloomberg.

Оперативната печалба е нараснала с 6% до 705 млн. евро за трите месеца до края на април, показва отчетът на най-големия моден търговец на дребно в света. Анализаторите очакваха печалба от 696 млн. евро.

Приходите на компанията нарастват с 15% през първите седмици на второто тримесечие без да се отчитат валутните влияния, като се забавят спрямо ръста от 17% през предишния период.

Inditex отчита изключително висок темп на ръст на продажбите от една година насам“, казва Ан Крилоу, анализатор в Societe Generale. Тя оценява ръста при магазините на веригата, отворени от поне една година, на 10-11% за тримесечието. „Според нас това не може да продължи завинаги. Тъй като базата за сравнение за продажбите от миналата година се понижава, очакваме нормализиране“, коментира анализаторът.

Inditex, която има над 7 хил. магазина в 90 страни, ограничава откриването на физически обекти, докато в същото време набляга все повече върху онлайн пазаруването. Компанията, основана от Амансио Ортега – вторият най-богат човек в света, има за цел да предлага всичките си брандове онлайн на  всички европейскии пазар и Турция до края на годината.

Интернет е помогнал за увеличаване на продажбите и във физическите магазини обаче, тъй като онлайн потребителите често ходят до тях, за да върнат стоки и накрая купуват и други продукти, казва главният изпълнителен директор Пабло Айла.

В пазарна среда, където повечето търговци на дребно се оплакват от метеорологичните условия, резултатите на Inditex показват силата на бизнес модела“, пише Джейми Мериман, анализатор в Sanford C. Bernstein.

Предвид позиционирането на централата и по-голямата част от производството и логистиката в Испания, компанията е изправена и пред влиянието на ръста на доходите в страната, сочи доклад на Barclays. Испанските заплати нарастват вече две години, като в момента ръстът достига 5%. Това може значително да се отрази на маржовете през следващите три години, коментира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още