IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Starbucks се сблъсква с недоволството на синдикат

Той обвинява компанията в незаконно затваряне на свое кафене, в което скоро е имало стачка на служителите

17:15 | 04.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Профсъюзът на работниците в Starbucks Corp. подаде жалба, в която обвинява компанията, че незаконно е затворила кафене, в което наскоро е имало стачка на служителите, пише Bloomberg.
 
В подадената в петък жалба до Националната агенция по трудови отношения на САЩ профсъюзът Workers United обвинява Starbucks, че е нарушил федералното трудово законодателство като е обявила, че ще затвори за постоянно заведението си в Итака, Ню Йорк. Синдикатът твърди, че това е отмъщение за профсъюзната активност на работниците.
 
Starbucks заяви, че затварянето не е свързано с активността на синдиката, а е в резултат на проблеми с помещенията, персонала, "работното време и посещаемостта" в кафенето.
 
"Ние отваряме и затваряме обекти като редовна част от нашата дейност", заяви говорителят на Starbucks Реджи Боргес . "С дълбоко внимание непрекъснато работим за създаването на такава среда, каквато партньорите и клиентите очакват от Starbucks”.
 
През април служителите в обекта в Итака, разположен близо до кампуса на Университета Корнел, създадоха синдикална организация и организираха еднодневна стачка, като заявиха, че неизправен сепаратор за мазнини е станал причина за изливане на отпадни води и олио на пода, което е направило кафенето опасно.
 
Профсъюзът настоява Агенцията по трудови отношения да поиска от федералния съд съдебно разпореждане, за да предотврати или отмени по-бързо затварянето.
 
"На Starbucks няма да им се размине да ни отмъщават по този начин", казва Еван Съншайн, един от служителите на магазина, в изявление на профсъюза, изпратено по електронната поща. "Каквото и да се случи, колкото и време да отнеме, ние ще упорстваме."
 
В имейл от петък, с който информира профсъюза за планираното затваряне, адвокатът на Starbucks Алън Модел заяви, че компанията желае да преговаря с Workers United относно исканията на служителите.
 
"Както знаете, имаше много проблеми по отношение на състоянието на обекта (напр. сепаратора за мазнини) и няма смисъл той да продължи да функционира", пише той.
 
Профсъюзът Workers United, филиал на Международния съюз на служителите в сферата на услугите, има представителство в над 100 кафенета на Starbucks в цялата страна, а през декември миналата година постигна първата си забележителна победа в обект в Бъфало. През последните месеци има жалби, в които Starbucks е обвинявана в неправомерно поведение, включително незаконни репресии срещу служители в няколко щата. Starbucks отрича да е извършила нарушение.
 
В свое изявление регионалният лидер на Workers United Гари Бонадона нарече затварянето на кафенето "явен акт на война" срещу членовете на профсъюза.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още