Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Светът консумира все повече алкохол

До 2030 г. половината от всички възрастни по света ще пие алкохол, а близо една четвърт ще злоупотребява с него поне веднъж месечно

Светът консумира все повече алкохол

Снимка: Pixabay

Светът употребява значително повече алкохол, отколкото преди 30 години, което отчасти се дължи на повишената консумация в страни като Китай и Индия, където качеството на живот се подобрява, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Ако настоящите тенденции се запазят, глобалното потребление на глава от населението ще се повиши с още 17 процента през следващото десетилетие след увеличение с 10 процента в периода между 1990 и 2017 г.

До 2030 г. половината от всички възрастни по света ще пият алкохол, а близо една четвърт ще злоупотребяват с него поне веднъж месечно, според прогнозите, покриващи 189 страни.

Още по темата

"Светът не е на път да постигне глобалните цели за намаляване на вредната употреба на алкохол", пишат авторите на изследването, призовавайки за по-агресивни контрамерки като по-високи данъци и забрана за реклама.

В глобален мащаб около 237 милиона мъже и 47 милиона жени страдат от разстройства, свързани с консумацията на алкохол. Най-високи са процентите в Европа (15 на сто от мъжете и 3,5 на сто от жените) и в Северна Америка (11,5 на сто от мъжете и 5 на сто от жените).

"Преди 1990 г. повечето алкохол се консумираше в страните с високи доходи, като най-високи проценти бяха регистрирани в Европа. Този модел обаче се промени съществено. Това до известна степен се дължи на масовото и повишено потребление в страни със средни доходи като Китай, Индия и Виетнам", казва ръководителят на изследването Джейкъб Манти от Института по клинична психология и психотерапия в Дрезден, Германия.

През 2017 г. процентът на хората на възраст на и над 15 години, употребяващи алкохол, все още е бил по-висок в Европа и Северна Америка, отколкото в други части на света. Във Франция, например, мъжете пият еквивалента на 19 литра чист алкохол, а жените - на малко под шест литра, или средно 12 литра.

Данните за 2017 г. за САЩ са 15 литра за мъжете и 4,5 литра за жените, или средно малко под 10 литра.

В Китай мъжете пият над 11 литра алкохол, предимно спиртни напитки и бира, а жените - три, или средно малко над седем литра. Въпросните количества са по-малки, отколкото в САЩ, но представляват скок с близо 70 процента спрямо потреблението в страната през 1990 г.

До 2030 г. се очаква двете страни да разменят местата си. Според прогнозите китайците ще пият средно над 10 литра алкохол, а консумацията при американците ще спадне средно до 9,5 литра.

В Индия средната консумация на чист алкохол през 2017 г. е била под шест литра. Количеството обаче е двойно по-голямо, отколкото през 1990 г., и се очаква да се увеличи с 50 процента до 2030 г.

Регионално най-ниско потребление на алкохол през 2017 г. е отчетено в Северна Африка и Близкия изток - средно под един литър годишно на възрастен. Най-висок е делът в Централна и Източна Европа, като за няколко страни той надвишава средно 12 литра на възрастен годишно. Първенец с над 15 литра е Молдова. Следват Русия, Франция и Португалия средно с по 12 литра.

Глобално потреблението се е увеличило от 5,9 литра чист алкохол на възрастен през 1990 г. до 6,5 литра през 1997 г., като според прогнозите до 2030 г. то ще достигне 7,6 литра.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
khao до: majnata
преди 1 месец
Няма профилна снимка
знаем, личи ти от далеч :)
0
 
3
 
2
majnata до: khao
преди 1 месец
простотията тоже !
2
 
10
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
пиеньето е до гроб ! :)

Още от Новини
Монархията е струвала на британците 67 млн. лири през миналата година