IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три четвърти от българите даряват за благотворителност през декември

Хората в България даряват най-често в полза на деца

12:21 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Три четвърти от българите даряват за благотворителност през декември

74% от българите и 73% от поляците даряват средства за благотворителност през декември. Много под тях по щедрост се нареждат Словакия и Чехия, съответно с 46% и 40%. Това показва ново проучване на Профи Кредит, направено сред 4100 души в четирите европейски страни.

Данните от него сочат, че мнозинството от анкетираните в четирите държави подпомагат най-често каузи, които са свързани с деца.

80 на сто от българите и словаците, както и две трети от поляците и чехите отделят средства в полза на деца, посочва Здравко Райчев, изпълнителен директор на Профи Кредит България. По думите му най-често с парите се купуват подаръци за децата в домовете за медико-социални грижи, предоставят се за лечение на деца, страдащи от заболявания или на такива със специални умения.

На второ място след децата по дарени средства за благотворителност се нарежда друга много уязвима обществена група. Немалка част от даренията са насочени към възрастните хора. Много средства се отделят и за обитателите на приютите за домашни любимци и зоопарковете.

Българите (46%) и словаците (42%) са първенци по изпращане на благотворителни SMS-и. 39% от поляците пък най-често избират да закупят продукт, свързан с кауза или организация, или да предоставят нефинансова подкрепа под формата на стоки и услуги. Последното са направили 21% от респондентите.

В Чешката република най-популярни са даренията по банков път. 33% от анкетираните са посочили, че изпращат средствата по банковата сметка на организацията. Същевременно чехите са най-малко склонни да дават пари за благотворителност по коледните и новогодишните празници. От друга страна те и българите даряват най-големи суми.

64% от чехите отделят по повече от 7 лв., а всеки осми – над 35 лева, за да подкрепи различни каузи.

45 на сто от българите и 39% от поляците дават до 15 лева, а три четвърти от словаците – до 18 лева за благотворителност. Проучването показва, че всеки шести българин прави дарения в размер над 50 лева през декември.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още