Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Има ли в България истински финансови директори?

Тактици или стратези трябва да са ръководителите на финансовите отдели, обсъждаха лекторите на Клуб Investor.bg

Има ли в България истински финансови директори?

Йордан Недев открива първата за годината среща на Клуб Investor.bg

Финансови директори у нас почти няма, като повечето компании имат просто главен счетоводител. Такова мнение изрази модераторът на вчерашната среща на Клуб Investor.bg Йордан Недев. Събитието бе първо за годината и бе посветено на работата на финансовите директори и предизвикателствата, пред които се изправят те.

Основна тема в дискусията беше характерът на работата на финансовите директори – дали те трябва да са стратезите на компанията, които да задават общата насока за развитие, или по-скоро тактически да обезпечават плановете на изпълнителните директори.

Работата на финансовия директор (CFO) е да прави критики и да озаптява амбициите на изпълнителния директор (CEO), каза Веселин Денчев, финансов директор на CallPoint New Europe, по време на Клуб Investor.bg.

Според Денчев финансовите директори трябва да обясняват когато планираният растеж е невъзможен в рамките на 1 или 3 годни, когато маржовете са нереалистични, или когато няма възможност за наемане на нови хора.

В работата на финансовите директори често се случва да има конфликт на интереси – когато например от тях се очаква и да правят плановете на компанията, и да водят отчетността по изпълнението им. Мнението е на Николай Гърнев, партньор одит услуги в Ърнст и Янг България.

“Плановете трябва да идват от други звена, а финансовият директор трябва да ги обезпечава финансово и след това да представя резултатите във възможно най-ясен и коректен вид. „Една добре обяснена загуба вдъхва повече доверие от печалба, в която има скрити и неясни данни“, сподели Гърнев.

Основна тема на дискусията стана отношението между финансовите директори и техните компании от една страна, и банките от друга. Изказаха се мнения относно срива на доверието между двете страни през последните години, като така и не стана ясно дали става дума наистина за доверие или по-скоро за различен тип търговски отношения.

В момента банките търсят добри клиенти, с които да вървят напред, въпросът е, че какво е добри е субективно, заяви Кристоф Де Мил, изпълнителен директор на СИБАНК. На въпрос за продажбата на лоши кредити, Де Мил отговори, че банките първо се опитват да преструктурират тези кредити със собствени сили, но банката е отворена към помощта на външни консултанти и продажбата на тези кредити с голям отбив в цената.

Добър помощник във финансовите процеси може да се окажат така наречените Business Intelligence (BI) услуги, посочи Иван Гатев, управител и директор продажби на Би Ти Ес ООД.

„Основните причини за това мое очакване, е че имаме все повече финансови мениджъри, а не само счетоводители. Последните се нуждаят от счетоводната си програма, а финансовите директори от собствения инструментариум, който им дава възможност да правят различни сечения за да си отговорят на въпроси. Докато за счетоводителя баланса е нужен в 1 или 2 месеца след края на отчетния период, за финансовият директор е хубаво да има баланс всеки ден, дори в реално време“, уточни Гатев.

Активно участие в събитието взеха и гостите на Клуба. Според представител на Фортон „вината за фалит на дадена компания е на финансовия директор, защото той не е успял да защити и подготви план Б, с който да консервира компанията, за да оцелее по време на кризата и да може да работи отново“.

Петър Миленков управляващ партньор в Некст консулт заяви, че трябва да се върнем към основите и 2+2 да прави 4, а не колкото иска ръководството. По думите му финансовият директор не трябва да се поддава на натиска от акционерите, ръководството или други с цел да „нагажда“ резултатите.

„Лошите кредити нямаше да са 20%, ако имаше финансови директори, такъв висок дял на лошите кредити говори за лошо структуриране, за липса на оборотен капитал. Финансовият директор трябва да осигурява финансирането в стратегически план, като е нужно да се създаде общност на финансовите директори, която да обяснява на фирмите кое как да се прави“, заяви Зоя Василева, управляващ партньор в Mattig Management Partners.

Снимки от събитието можете да разгледате тук
Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на подкрепата на СИБАНК и Би Ти Ес ООД
 

По статията работи: Екип на Investor.bg

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
0
 
3
 
16
Сините камъни до: alfaromeo
преди 7 години
Няма профилна снимка
Само не разбрах, какво разбираш под соц.

Защото ако се поразровиш малко дори само из нашата история и си спомниш за Димитър Благоев, ако срещнеш името на Роза Люксембург или каквото ще да е, ще разбереш, че у нас социализъм , нито комунизъм във вида в който трябва да го има, него е имало. Причина: всичко е под надзора на Партията и Коминтерна!!!!

Е, днес не е по-различно, надзор от ЕС и санкции, плюс като овце се опитват да ни вкарат под крилото на ЕЦБ.
0
 
1
 
15
преди 7 години
Няма профилна снимка
Сложих минус без да искам, считай го за плюс.
0
 
3
 
14
преди 7 години
Няма профилна снимка
http://www.dokumentalni.com/?p=205

Гледай "Дневникът на плячкосването" за Аржентина. Едно към едно с България.
0
 
2
 
13
STRAHO до: tonitov
преди 7 години
Добре формулирано! :)
1
 
5
 
12
преди 7 години
От една структура на работници и надзиратели за какви финансисти се говори. Това е процес на преструктуриране, който ще продължава до изразходването на соц пари, на тези които не са спечелени ,а откраднати. Отношението към спечелените пари ще е различно от това към откраднатите.

Още от