IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори очакват 4% ръст на тримесечната печалба на Hyundai заради слабия вон

Продължаващият дефицит на полупроводници остава основен проблем за компанията, смятат пазарните експерти

10:32 | 21.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският автоконцерн Hyundai Motor Co. се очаква да отчете 4-процнетно увеличение на печалбата за първото тримесечие благодарение на отслабения вон, който повишава стойността на износа на компанията и компенсира щетите от продължаващия недостиг на чипове, нарастващите разходи за суровини и спада на продажбите в Русия, съобщава Ройтерс. 

Анализаторите очакват нетната печалба на Hyundai да бъде 1,37 трлн. вона (1,11 млрд. долара), според анкета на Refinitiv SmartEstimate, спрямо печалбата от 1,32 трлн. вона година по-рано.

Според пазарните експерти продължаващият дефицит на полупроводници остава основен проблем за компанията, която се нарежда сред 10-те най-големи автомобилни производителя в света по пазарен дял.

Производството на Hyundai може да бъде допълнително притиснато от недостига на други компоненти, произвеждани в Китай, където много фабрики преустановиха работа от края на март поради ограничителните мерки, свързани с коронавируса.

„Слабият вон беше ключов стимул за Hyundai“, коментира Ким Джин-у, анализатор в Korea Investment Securities. „Скоростта на обезценяването на вона е достатъчно драстична, за да компенсира всички проблеми, включително недостига на чипове, скока в цените на суровините и лошите продажби в Русия след нахлуването на Москва в Украйна“, добавя той.

През първото тримесечие стойността на вона изоставаше с близо 7% спрямо щатския долар в  сравнение с година по-рано, отчитайки почти 2-годишно дъно.

Продажбите на автомобили, произведени в завода на Hyundai в Русия и предназначени както за вътрешно потребление, така и за износ, спаднаха с близо една трета през първото тримесечие.

Hyundai, която заедно с Kia може да се похвали с втория по големина дял на руския автомобилен пазар след френската Renault, преустанови дейността си във фабриката си в Санкт Петербург на 1 март, позовавайки се на проблеми с доставките на компоненти. Остава неясно кога съоръжението ще възобнови работа.

Очаква се южнокорейският автопроизводител да представи своите резултати за тримесечието на 25 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още