IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Audi създава революция в ползването на автомобилите

Можете да имате обща кола с още няколко души или да избирате различен автомобил според сезона

16:16 | 25.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Audi</em></p>

Снимка: Audi

Шефът на Audi Рупърт Щадлер на няколко пъти през последните години обяви, че компанията му много внимателно изучава живота на собствениците на автомобили в големите мегаполиси.

Резултатът от изследванията вече е налице и маркетолозите на марката са готови с няколко доста практични предложения за големите градове в САЩ и Европа, които могат да предизвикат революция в ползването на превозните средства, съобщават медиите в Германия.

Едно от тях се нарича car sharing- съвместно използване на един автомобил от група хора, като то вече действа на Стария континент. Именно там компанията от Инголщат стартира две пилотни програми – Audi unite в Стокхолм (Шв) и Audi select в Берлин (Гер). Двете са противоположни като замисъл, но всяка от тях е доста интересна.

За да се включи в Audi unite, желаещият трябва да попълни специален документ на сайта на компанията или да се обърне към дилърския център Audi Forum в Стокхолм. В съвместното ползване на една кола могат да участват най-много 5 души. Това може да бъдат приятели, роднини или съседи. Ако такива няма, Audi може да ги осигури.

Цялата група подписва договор – за 12 или 24 месеца, като всеки един получава талон на автомобила, карта за зареждане на гориво, застраховка и достъп до специално приложение за смартфон, в което се въвежда план за ползване на колата. Благодарение на компютър в машината, както и на специално устройство, следящо кой колко време я ползва, в края на месеца разходите са разделят между собствениците.

Групата дори може да ползва бонуси. Ако участниците в нея изберат ниво „комфорт“, те имат право на едно безплатно техническо обслужване на месец, както и на безплатна смяна на гумите. Най-евтиното предложение е за Audi A1 Sportback с 5-степенна механична скоростна кутия. При двегодишен договор този модел излиза на петимата си собственици средно по 1208 крони на месец (около 160 щатски долара).

И ако Audi unite е една кола за 5-ма души, то Audi select предлага до 3 коли за един човек. Те могат да се променят в рамките на една година, тоест в зависимост от времето и вида пътувания клиентът сам избира какъв модел да ползва. Например купето Audi S5, комбито Audi A4 Avant и спортната кола Audi R8 излизат 1839 евро на месец, като в тази сума е включено и пълното обслужване на автомобилите.

„Ако клиентът ни е готов да плати подобна сума, защо трябва цяла година да кара една и съща кола. Готови сме да му предложим всъдеход за зимата, кабриолет за лятото и спортна кола, когато такава му е нужна“, обяснява Щадлер.

Желаещите да участват в програмата Audi select трябва да посетят центъра Audi City в Берлин, който е първият виртуален шоурум на компанията. В него автомобилите са изложени на големи дисплеи на стените – с височина 3 и широчина 5 метра. Все пак в салона има и 4 „истински“ машини.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още