IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu обмисля производството на електромобили

Китайската технологична компания вече обсъжда плана с автомобилни концерни като Geely, GAC и FAW

10:23 | 15.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Giulia Marchi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Китайската технологична компания Baidu Inc обмисля да създаде електрически превозни средства, като вече е провела дискусии с редица автомобилни производители, съобщава Ройтерс, цитирайки трима източници, запознати с темата. Това е поредният случай, в който технологична компания се присъединява към надпреварата за разработване на екологични интелигентни автомобили.

Китайският лидер в областта на онлайн търсачките, който разработва и технологии за автономни превозни средства и инфраструктура за интернет свързаност, обмисля производство на електромобили по поръчка или създаване на съвместно предприятие с автомобилни производители, в което да има мажоритарен дял, споделя един от източниците. 

Baidu се присъединява към технологични гиганти като Tencent Holdings Ltd, Amazon.com Inc и Alphabet Inc, които също разработват автономни технологии за автомобили или инвестират в стартъпи, които работят по изграждането на интелигентни превозни средства.

Китайската компания е провела предварителни разговори, без да са взети никакви окончателни решения, с производители на автомобили, сред които се открояват имената на Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd, Guangzhou Automobile Group Co Ltd и China FAW Group Corp Ltd Hongqi. Дискусиите са свързани с възможно начинание в областта на електрическите превозни средства, посочват източниците.

От дъщерното дружество на Guangzhou Automobile Group GAC посочват, че компанията вече развива стратегическо партньорство с Baidu и че всяко допълнително сътрудничество подлежи на обсъждане. Другите назовани автомобилни концерни към момента отказват коментар.

През 2017 г. Baidu обособи звеното за автономни технологии Apollo, което доставя основно продукти, контролирани от изкуствен интелект и работи с концерни като Geely, Volkswagen AG, Toyota Motor Corp и Ford Motor Co.

Освен това Baidu оперира и услугата за автономни таксите Go Robotaxi в Пекин, Чанша и Цанджоу, като планира да включи още 30 населени места през следващите три години. Компанията получи одобрението на властите да тества пет автономни превозни средства без присъствието на шофьор зад волана.

Производството на автомобили би представлявало голяма крачка напред в стремежа на Baidu да диверсифицира потоците на приходи, след като по-рано тази година основният ѝ бизнес беше ударен от коронавируса, който сви значително постъпленията от реклами при търсачките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още