IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bosch придобива британски разработчик на софтуер за автономно шофиране

Доставчикът изчаква регулаторно одобрение на сделката, без да разкрива сумата по придобиването

13:58 | 12.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският доставчик на автомобилни части Robert Bosch GmbH подсилва своето звено за технологии за автономно управление чрез придобиването на британския софтуерен разработчик Five, съобщава Handelsblatt.

Базираният в Кеймбридж стартъп разполага със 140 служители.

Към момента не се разкрива сумата по придобиването, като регулаторните органи трябва да предоставят окончателно одобрение на сделката, посочва Automobilwoche. 

Ръководителят на автомобилното подразделение на Bosch и член на борда на директорите на компанията-майка Маркус Хейн посочи, че автономните превозни средства трябва да направят шофирането по-безопасно и да доведат до понижаване на броя на пътните инциденти.

„За да постигнем това, ние искаме да продължим да набираме скорост с Five в разработката на софтуер и да предлагаме на нашите клиенти технология, „произведена в Европа“, изтъква Хейн.

Според него Bosch разполага с всички необходими технологии и ресурси, за да реализира търговски безопасни системи за самостоятелно управление на автомобилите.

Основана през 2016 г., Five е изградила екип от експерти в облачния софтуер, сигурността, роботиката и машинното обучение. Стартъпът е важно парче от пъзела за дейностите по развитие на технологичната група, заяви мениджърът на Bosch Матиас Пилин.

Разработчикът на дигитални карти Atlatec беше придобит от Bosch само преди няколко седмици. В допълнение към сензорите за изучаване на околната среда, като камери и радари, цифровите карти представляват важен помощен елемент за ориентация в автономните превозни средства.

Едва наскоро Bosch и Volkswagen Group обявиха, че ще работят съвместно в развитието на самоуправляващите се автомобили. Те планират да създадат софтуерна платформа, която ще осигури стабилна технология за широк кръг от потребители. Партньорите обявиха, че това може да създаде основа за по-сложни приложения за напълно автономно шофиране.

Robert Bosch се нарежда на първо място в списъка на Automotive News Europe за най-големите доставчици на автомобилни части в света с годишни приходи от продажби в размер на 46,52 млрд. долара по данни от 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още