IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ferrari прави крачка напред към намирането на наследник на Луис Камилери

В изготвен списък с имена на кандидати попада ръководителят на модната марка Gucci Марко Бизари

10:55 | 01.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Председателят на Ferrari и потомък на семейство Анели Джон Елкан вероятно ще даде подробности относно типа човек, който според него трябва да бъде назначен на поста главен изпълнителен директор в италианския производител на спортни автомобили, съобщава Bloomberg.

Елкан, който в момента заема временно поста на изпълнителен директор във Ferrari, ще представи целогодишните резултати на концерна, както и подробности относно идеалния профил на кандидата.

„Ловци на таланти“ вече съставят предварителен списък с имена на кандидати, в който попада и ръководителят на модната марка Gucci Марко Бизари, посочват анонимни източници.

Ferrari се сблъска с втора криза в ръководството в рамките на няколко години, след като Луис Камилери внезапно подаде оставка през декември. В същото време компанията трябва да се справя с вече започналата глобална електрификация на автомобилната индустрия. 

„Балансирането на автомобилната култура на Ferrari с променящия се пейзаж", включително по-строгите екологични разпоредби, "ще бъде предизвикателство за избрания наследник", пише анализаторът на Bloomberg Intelligence Джоел Левингтън.

Камилери ръководи обновяването на продуктовата гама на Ferrari, представяйки седем нови модела през последните две години, които помогнаха за увеличаването на годишните продажби на марката до над 10 000 автомобила.

Въпреки че от Ferrari посочват, че 60% от продадените автомобили ще имат хибридни задвижващи механизми до 2022 г., графикът за пълно електричество остава неясен.

„Балансирането на автомобилната култура на Ferrari с променящия се пейзаж", включително по-строги екологични разпоредби, „ще бъде предизвикателство за постоянния наследник", пише Левингтън в доклад миналата седмица.

Камилери ръководи обновяването на гамата на Ferrari, представяйки седем нови модела през последните две години, които за първи път спомогнаха за увеличаване на годишните продажби до над 10 000 автомобила. 

Може да минат месеци, преди да бъде намерен заместник на Камилери, посочват още източниците. Говорител на Ferrari отказа да коментира процеса на набиране на персонал или потенциалните кандидати за поста на изпълнителен директор.

Bloomberg разглежда различни варианти от списъка на кандидатите:

Марко Бизари, главен изпълнителен директор на италианската модна марка Gucci на Kering SA, e архитектът на впечатляващия обрат на бранда през последните пет години. 58-годишният Бизари е роден в град Рубиера, който се намира само на 20 км от Маранело – седалището на Ferrari. През 80-те години той започва кариера като консултант в Accenture, преди да бъде нает от Kering през 2005 г.

Друга възможност е 60-годишният Стефано Саси, който ръководи модната група Valentino близо 15 години, преди да напусне през май 2020 г. Под негово ръководство приходите на Valentino нарастват до 1 млрд. евро. Той работи в Bain & Co. между 1990 и 1996 г., където отговаря за стратегически проекти на компании, включително Fiat и Ferrari.

На преден план е и Ханс Хьогщед, изпълнителен директор на дизайнерската компания Tom Dixon, който оглавява Miroglio Fashion от края на 2016 г. до началото на 2020 г. Хьогщед прекарва близо 11 години в италианския концерн Prysmian SpA, най-големият производител на индустриални кабели в света, отговаряйки за бизнеса в страни като Италия, Швейцария и Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още