IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat Chrysler пуска задължително конвертируеми облигации за 2,5 млрд. долара

Компанията планира и емисията на 87 млн. обикновени акции за 1,15 млрд. долара

12:54 | 05.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Fiat Chrysler пуска задължително конвертируеми облигации за 2,5 млрд. долара

С акции и конвертируеми облигации автомобилният концерн Fiat Chrysler Automobiles възнамерява да получи свеж капитал, за да намали задълженията си и да финансира истинска офанзива с нови модели, предава Ройтерс.

По данни на концерна се планира издаването на 87 млн. обикновени акции на стойност около 1,15 млрд. долара според цената на затваряне на сесията в четвъртък. В този брой ще се включват собствени акции и акции, които ще бъдат издадени за замяна на акции, които компанията изкупи обратно, а след това и отмени, от инвеститори във Fiat, които се противопоставиха на сливането в FCA . Компанията ще издаде и конвертируеми облигации с обем от 2,5 млрд. долара.

При силно търсене Fiat Chrysler може да пусне още 13 млн. акции и облигации за 375 млн. долара. Облигациите са с падеж през 2016 г. и ще се олихвяват на годишна база.

J.P. Morgan, Goldman Sachs, Barclays, UBS, Citigroup, BofA Merrill Lynch и Morgan Stanley ще са поематели и на двете предложения. 

Листнатата от октомври на борсата в Ню Йорк компания обяви плановете за набирането на средства през октомври и добави, че ще се опита да изкара производителя на спортни автомобили Ferrari на борсата. 10 на сто от акциите следва да се продават там, други 80 процента ще бъдат разпределени между акционерите. Останалите 10% са собственост на сина на основателя на компанията Енцо Ферари.

Fiat Chrysler Automobiles се нуждае от парите, за да приложи своята стратегия за бъдещето. През май главният изпълнителен директор Серджо Марчионе представи амбициозен петгодишен план, според който концернът трябва да може да продаде през 2018 г. 7 млн. автомобила. За сравнение – през миналата година компанията успя да продаде 4,4 млн. коли.

FCA иска да вложи 48 млрд. долара в разработването на нови модели. Тласък трябва да получи и реномираната марка спортни коли Alfa Romeo. А с марката си Jeep компанията планира да завладее нови пазари. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още