IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба от по 1 млрд. евро за Daimler, BMW и Volkswagen

Производителят на Mercedes-Benz е кандидатствал за статут на "съдействащ свидетел" в разследването

13:30 | 09.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските антимонополни регулатори ще наложат глоба от 1 млрд. евро на германските автомобилни производители Daimler, BMW и Volkswagen заради тайно споразумение за намаляване на ефективността на системите за филтриране на отработените газове, съобщава Automedia

Трите концерна са се догововорили за намаляване на размера на така наречените резервоари Adblue, поставяни на дизелови автомобили, а също така са се съгласили да не включват филтри за фини прахови частици за моделите с бензинови двигатели. Това им е позволило да икономисат сериозни средства за разработка и внедряване на тези системи за пречистване.

От BMW отказаха да коментират твърденията на немското издание, докато от Daimler заявиха, че си сътрудничат с европейските органи. Концернът е кандидатствал за статут на "съдействащ свидетел" в производството.

На свой ред от Volkswagen къщо посочиха, че си сътрудничат с властите.

Стратегическото сътрудничество между немските автомобилостроители не е необичайно, но компаниите, признати за виновни в нарушаването на правилата на картелите в ЕС, са заплашени от 10% от глобалните си приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още