IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda обяви изненадваща печалба благодарение на продажбите в Северна Америка

Японският автомобилен концерн очаква да продаде 5,29 млн. автомобила в цял свят в годината до март 2019 г.

17:15 | 31.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Honda Motor повиши прогнозата си за оперативната печалба за цялата година, след като изненадващо обяви ръст на печалбата на тримесечна основа благодарение на по-високите продажби на автомобили в Северна Америка и увеличаването на продажбите на мотоциклети в Азия, пише Ройтерс.

Третата по големина автомобилна компания в Япония очаква оперативната й печалба да достигне 710 млрд. йени (6,4 млрд. долара) за годината до март 2019 г. спрямо прогнозираните преди това 700 млрд. йени (6,3 млрд. долара), тъй като не очаква да пострада сериозно от по-силната местна валута.

Компанията обаче снижи очакванията си за продажбите на автомобили, тъй като очаква наводненията в Мексико да намалят производството със 75 хил. единици за годината, което ще доведе до по-слаби продажби в Северна Америка.

Honda очаква да продаде 5,29 млн. автомобила в цял свят в годината до март, което все пак е рекордно високо равнище спрямо предходната прогноза за 5,38 млн. единици.

За първото тримесечие глобалните продажби на коли са нараснали с 3%, подкрепени от повишаването със 7,7% в Северна Америка, докато продажбите в Япония са нараснали с 3,2%. В Азия, която е най-големият регионален пазар на Honda, те леко са намалели.

Honda съобщи, че продава повече джипове Pilot в САЩ, които са неин ключов пазар, въпреки че купувачите продължават да избягват седаните й Civic и Accord.

В Китай автомобилният концерн е изправен пред спад на продажбите заради технически проблеми с популярния модел джип CR-V. Това доведе до изтегляне и спиране на продажбите на модела в Китай до май, което стана причина за спад с 6,4% на продажбите на годишна основа в страната в първите шест месеца на годината.

По-рано този месец китайските власти изтеглиха и около 300 хил. автомобила от модела Civic също заради технически проблеми.

Оперативната печалба на японската компания е нараснала с 11,2% до 299,3 млрд. йени (2,69 млрд. долара) в тримесечието между април и юни спрямо 269,2 млрд. йени година по-рано.

Тя е по-добра от очакванията на анализатори, анкетирани от Thomson Reuters, които очакваха печалбата на Honda да намалее до 250 млрд. йени.

Подобно на конкурентите си у дома и в чужбина компанията се готви за възможно повишаване на митата в САЩ, което може значително да повиши разходите за извършване на дейност на втория по големина автомобилен пазар в света. Автомобилният концерн съобщи, че не е взел решение дали да промени дейността си при въвеждане на митата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още