IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda показа интелигентен автопилот

Системата ще дебютира при европейската версия на кросовъра CR-V

16:11 | 09.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Honda</p>

Снимка: Honda

Honda първа в света създаде системата Intelligent Adaptive Cruise Control (i-ACC), с която ще бъде оборудвана европейската версия на кросовъра CR-V – моделна година 2015, съобщават от японската компания.

Първият интелигентен круз-контрол в света, както определиха японците технологията, може не само да поддържа безопасна дистанция спрямо движещия се отпред автомобил или останалите транспортни средства, движещи се в съседните платна, но и да предвижда опасността от евентуален сблъсък. И своевременно да се намеси за неговото предотвратяване.

Алгоритмите, с които работи Intelligent Adaptive Cruise Control, са разработени на базата на обширни изследвания на европейския начин на шофиране. Новата система може отрано – поне 5 секунди преди самия инцидент, да определи вероятността от сблъсък. Благодарение на това спирането на автомобила става по-плавно, а не рязко, както е при сегашните подобни системи.

Освен това на дисплея пред водача се появява икона, информираща го за причината, поради която автомобилът забавя своята скорост. Едва след това системата увеличава спирачното усилие, за да държи машината на безопасно разстояние от препятствието.

Върху създаването на i-ACC е работил международен екип от специалисти на Honda, които са тествали системата по пътищата на Европа. Представители на германското подразделение на компанията твърдят, че новата технология праща круз-контрола на едно ново ниво, което предстои да бъде наречено "интелектуално безопасно". Според тях това е поредната крачка към създаването на ново поколение асистенти за шофьорите, което ще може да предвижда действията на другите участници в движението.

Европейската версия на Honda CR-V бе показана в края на 2014 г. Още първите бройки от модела ще бъдат оборудвани с технологията Intelligent Adaptive Cruise Control.

Още за новото CR-V вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още