IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda записва силно тримесечие с оперативна печалба от над 7 млрд. долара

Прогнозата ѝ за целогодишната печалба не успява да покрие очакванията на анализаторите

17:50 | 04.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен производител Honda Motor Co. повиши прогнозата си за целогодишната оперативна печалба, като в същото време предостави насоки, които не успяват да покрият очакванията на анализаторите, докато компанията се ангажира с амбициозен план за преход към електрическа мобилност под ръководството на главния изпълнителен директор Тошихиро Мибе, съобщава Bloomberg. 

Оперативната печалба на концерна за фискалната 2021 г. се очаква да достигне 780 млрд. йени (7,1 млрд. долара) в сравнение с предишните очаквания за 660 млрд. йени, посочват от Honda. В същото време анализаторите прогнозират печалба от около 803 млрд. йени.

За първото фискално тримесечие компанията отчита оперативна печалба в размер на 243,2 млрд. йени, което е почти двойно повече спрямо средната пазарна оценка от 100,8 млрд. йени.

Въпреки че компанията инвестира значителни средства в научноизследователска и развойна дейност, плановете ѝ за стимулиране на технологичното развитие засега не предоставят търсения успех. Базираната в Токио Honda се опитва да постигне баланс между финансовото си представяне и развитието на прехода към електрическа мобилност.

Маржът на оперативната печалба на автомобилния ѝ бизнес нараства, но все още е относително нисък – едва 3% срещу маржа от 15,6% на звеното на компанията за мотоциклети.

Honda планира да коригира това, като се обедини с по-големи производители на автомобили, което ще ѝ помогне да ускори своите амбиции относно електромобилите. Миналата година тя постигна споразумение с General Motors Co. за съвместно разработване на два нови електромобила, използвайки батерийната платформа Ultimum на американците.

Силните продажби в САЩ през последното тримесечие допринесоха за подобряването на маржа на печалбата на Honda, заяви Кохей Такеучи, управляващ директор на автомобилния производител.

Мибе, който пое юздите на компанията през април, също разполага с подходящия опит, поне на хартия, за да помогне на Honda да постигне успех. Опитът му като инженер трябва ще му помогне да ръководи прехода към електрическа мобилност, смята Такеши Мияо от консултантската компания Carnorama.

Honda също така засилва фокуса си по отношение на автономните превозни средства, насочвайки повече инженери към тази сфера. Компанията е първият автомобилен производител в света, който пусна в продажба автомобил с трето ниво на автономност пред март, като до момента е продал едва 80 броя от общо 100 произведени автомобила Legend на корпоративни клиенти.

„Винаги сме се занимавали с неща, които изглеждаха невъзможни“, споделя Мибе в интервю за Bloomberg миналия месец.

Honda очаква приходите от продажби за цялата година да достигнат 15,5 трлн. йени. За тримесечието приходите от продажби възлизат на 3,6 трлн. йени при пазарна прогноза от 3,3 трлн. йени.

Отделно в сряда Honda заяви, че продажбите ѝ на превозните средства в Китай са спаднали с 21% на годишна база до 108 139 броя през юли поради ограниченото снабдяване с части.

Акциите на Honda поевтиняха на борсата в Токио с 0,67%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още