IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Ford свива производството заради войната в Украйна

Фабриките на концерна в Германия и Испания ограничават дейността си поради недостига на части, идващи от Украйна, както и заради дефицита на чипове

17:39 | 21.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Заводите на американския автомобилен концерн Ford Motor Co. в Германия и Испания се сблъскат с производствени прекъсвания през настоящата седмица поради недостиг на части от Украйна и други места, съобщава Automotive News Europe.

Производството на компактния Focus в завода на Ford Заарлуис в Германия беше спряно в понеделник за пет дни, съобщи автомобилният производител.

Войната в Украйна попречи на компанията да осигури 12,3-инчов информационно-развлекателен панел за наскоро актуализираната версия на Focus, изтъква Ford. Според съобщението концернът продължава да изгражда модела, използвайки по-малък 8-инчов дисплей. 

Ford също изпитва затруднения при набавянето на части за кормилната уредба, които се доставят от Украйна. Също така компанията преустанови изграждането на Fiesta в Кьолн в понеделник до края на седмицата поради недостиг на полупроводници.

Замразени са поръчките на произвежданите във Валенсия, Испания, Galaxy и S-Max поради недостиг на чипове.

Компанията заяви, че доставката на вече поръчаните миниванове ще се забави след септември.

„Следователно взехме решение да спрем временно новите поръчки“, изтъкват от Ford.

Производството на пътническия миниван Ford Tourneo Connect остава спряно. Автомобилът се произвежда във фабриката на Volkswagen в Познан, Полша, заедно с VW Caddy, които споделят една платформа. Според местните медии производството е било спряно на 10 март.

Според Ford прекъсванията се дължат на проблемите във веригите на доставка, причинени най-вече от войната в Украйна.

„Продължаваме да наблюдаваме ситуацията на ежедневна база съвместно с нашите партньори във VW и ще може да кажем повече по този въпрос на по-късна дата“, съобщават от концерна.

VW, BMW и Mercedes-Benz бяха принудени да намалят производството в своите германски фабрики, тъй като доставките на кабели, произведени в Украйна, бяха преустановени.

Производствените нарушения се пренесоха и в други страни от Източна Европа, тъй като много от местните украински работници се връщат в родината си, за да я зашият.

Засегнати са доставчици от Полша, Чехия и Словакия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
K.очи.на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
После фалит и разпад на голямата руска ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
После бълбук-бълбук..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
като свърши патакламата в украйна , какъв ще е новия проблем ... пландемията си отиде , ше си иде и украинската гюрлутия / медийната/ ... после ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още