IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващо шефът на Volkswagen за САЩ бе отстранен

Михаел Хорн напуска компанията незабавно и "по взаимно съгласие", твърди концернът

09:26 | 10.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	&nbsp;Хорн по време на изслушването си пред Конгреса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Хорн по време на изслушването си пред Конгреса. Снимка: Ройтерс

Volkswagen Group of America, американското подразделение на германския автомобилен концерн Volkswagen, изненадващо обяви късно снощи, че неговият главен изпълнителен директор Михаел Хорн е отстранен от поста.

Това се случва в момент, в който американските власти усилиха натиска над германската автомобилна компания заради манипулираните дизелови двигатели на Volkswagen с цел да заобиколят нормите за опазване на околната среда.

54-годишният Михаел Хорн, който оглави американския клон на германския концерн през януари 2014 г., ръководеше преговорите с американските регулатори и бе изслушван пред американския Конгрес. Той работи за концерна от Волфсбург в продължение на 25 години.

Без да посочва конкретни причини за отстраняването му, германският автомобилостроителен концерн пояснява, че той напуска незабавно и набляга на „взаимно съгласие", като добавя, че Хорн ще се възползва от други възможности извън групата. 

Акциите на Volkswagen поевтиняха вчера след информациите в медиите, че американските власти са разширили разследването по скандала с манипулирането на данните от тестовете за отделяни вредни газове при дизеловите автомобили, който разтърси автомобилния гигант.

Котировките на акциите откриха търговията на борсата във Франкфурт със спад над три процента, след като Wall Street Journal съобщи, че Mинистерството на правосъдието на САЩ разширява разследването срещу Volkswagen за нарушаване на закони, свързани с банкови измами и данъци. Тази нова стъпка на американските власти повишава риска автомобилопроизводителят да бъде ударен от нови глоби.

Американското правосъдие планира да използва широкообхватен закон в областта на банковите измами при разследването на скандала „Дизелгейт", а също така търси възможни нарушения на данъчните закони, пише WSJ, като цитира източници, запознати с разследването.

Също вчера стана ясно, че Allianz Global Investors, филиал на най-големия европейски застраховател Allianz, също обмисля да се присъедини към съдебните искове в Германия срещу компанията заради силното обезценяване на акциите след избухването на скандала. Откакто скандалът с манипулираните данни за емисиите избухна през септември, акциите на VW поевтиняха с 31%. По данни на Thomson Reuters Allianz Global Investors държи 0,06% от преференциалните акции на VW и едва 10 000 обикновени акции, което означава, че застрахователят вероятно е загубил около 8,6 милиона евро. 

Повече можете да разберете от видеото

Още по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още