IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Next.eGO обмисля листване чрез IPO или SPAC

И при двата варианта съществуват предимства, споделя председателят на Борда на директорите на компанията Али Вествей

12:44 | 12.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската надежда при електромобилите Next.eGO Mobile SE обмисля листване на борсата чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC) или чрез първично публично предлагане (IPO), което може да оцени производителя на 2 млрд. евро, съобщава Bloomberg.

Компанията, която беше спасена от несъстоятелност, може да осъществи своя план през следващите 12 месеца, посочва председателят на директорския брод на Next.eGO Али Вествей. 

„И двата варианта имат предимства и ние проучваме възможностите“, споделя той в интервю. 

Компанията планира да произведе общо 300 хил. електромобила през следващите пет години.

Next.eGO е основана от университетския професор Гюнтер Шух, който преди това продава StreetScooter, произвеждащ електрически микробуси, на Deutsche Post AG.

Предлагайки компактни електрически автомобили, компанията рестартира работата на фабриката си в Аахен по-рано този месец, след като през 2020 г. холандската ND Industrial Investments B.V. успя да я спаси от несъстоятелност.

През 2019 г. Next.e.Go произвежда едва 540 автомобила. Целта е 600 броя, като първоначално се споменават дори 1000 превозни средства. Стартъпът е на ръба на колапса няколко пъти и акционерите отпускат общо 130 милиона евро под формата на заеми.

След това настъпва спирането на съоръженията заради пандемията от коронавируса, което първоначално вкарва стартъпа през април 2020 г. в така наречената процедура за защита от фалит. В началото на юли 2020 г. окръжният съд в Аахен открива производство по несъстоятелност. По това време изпълнителният директор Шу вече гледа с лек оптимизъм относно бъдещето на компанията, смятайки че e.Go Mobile може да продължи да работи.

В края на август 2020 г. компанията обявява, че малкият производител на електрически автомобили е намерил стратегически инвеститор: нидерландският финансов инвеститор ND Industrial Investments B.V става мажоритарен акционер в e.Go Mobile.

Разговорите относно евентуално листване са поредният признак за разрастването на пазара на електромобил и опитите на компаниите от сектора да намират допълнителни варианти за набиране на капитал.

През уикенда стана ясно, че Next.e.Go ще инвестира 140 млн. евро в завод в България. Предприятието ще се намира в Ловеч. Планира се заводът да заработи през 2023 г., като ще бъда разкрити 1000 нови работни места.

Пред Investor.bg Вествей призна, че решението за влизането на компанията в България е взето бързо, тъй като сега за компанията е бил правилният момент за навлизане на пазари. По неговите думи в България стартъпът е срещнал и местни партньори в лицето на "Адвент" на Кирил Домусчиев. Мениджърът не поясни в какво точно се отразява партньорството, но каза, че Домусчиев е и съинвеститор и ще влезе в Борда на директорите. Тyĸaшнaтa бaзa щe ce нaмиpa в зaвoд „Бaлĸaн“ в Лoвeч, coбcтвeнocт нa бpaтятa Kиpил и Гeopги Дoмycчиeви. Πpeз гoдинитe тoй e бил дом на paзлични видoвe пpoизвoдcтвa – oт caмoлeти пpeз мoтoциĸлeти и вeлocипeди дo лeĸи aвтoмoбили.

Електрическият модел E.GO, Life предлага пробег с едно зареждане от 125 км, като цената на превозното средство е 26 560 евро, която в Германия е намалена до 16 990 заради правителствените субсидии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още