Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Nissan прогнозира възстановяване на рентабилността до края на фискалната година

Концернът очаква годишна оперативна печалба от 1,4 млрд. долара

Nissan прогнозира възстановяване на рентабилността до края на фискалната година

Снимка: Bloomberg L.P.

Nissan Motor Co. очаква да се завърне към рентабилност до края на настоящата фискална година, което отразява увереността на третия по големина автомобилен производител в Япония, че може да се възстанови от щетите, нанесени от глобалния недостиг на чипове, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Концернът сега очаква годишна оперативна печалба от 150 млрд. йени (1,4 млрд. долара) спрямо предишната му прогноза за рентабилността. Средната оценка на анализаторите е за печалба от 94 млрд. йени за фискалната година, приключваща в края на март 2022 г.

За първото фискално тримесечие компанията отчете оперативна печалба от 76 млрд. йени.

Nissan прие стратегия за стимулиране на производството на електромобили, обявявайки инвестиция от 1,4 млрд. долара за изграждане на завод във Великобритания. Проектът във Великобритания „е началото на нашата стратегия за електрификация“, посочва главният изпълнителен директор на производителя Макото Учида пред Bloomberg. Концернът ще се стреми да разшири своя бизнес с електромобили и на други основни пазари, добавя той, отказвайки да предостави конкретни данни за местоположението и времето на тези инвестиции.

Въпреки оптимизма около стратегията на компанията глобалният недостиг на чипове продължава да помрачава перспективите. През май Nissan предупреди, че очаква нетна загуба в размер на 60 млрд. йени (551 млн. долара) за настоящата фискална година, приключваща през март 2022 г.

Това би означавало трета поредна година на загуба за концерна, макар прогнозната стойност да е значително по-ниска от загубите, отчетени през предходните две фискални години, в които Nissan загърби стратегията за агресивна експанзия, поддържана от бившия председател Карлос Гон.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Мъск: Кризата с чиповете може да бъде решена още през 2022 г.