IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Peugeot отчита ръст на приходите въпреки слабото евро

Вторият по големина европейски автомобилен производител се затруднява да се върне към рентабилността

15:26 | 25.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Peugeot отчита ръст на приходите въпреки слабото евро

Въпреки неблагоприятните обменни курсове на валутите френският автомобилостроител PSA Peugeot Citroen постигна малко увеличение на приходите благодарение на нарастващите продажби. Групата също така потвърди своите средносрочни цели за печалба.

Силата на еврото спрямо валутите на развиващите се страни е повтарящ се проблем за европейските компании като PSA, които искат да намалят зависимостта си от европейския пазар. В четвъртък местният конкурент Renault трябваше да обяви, че не е успял да превърне увеличението в продажбите с 5,1% и в ръст на приходите, именно заради натиска на валутните курсове. 

В петък Peugeot докладва за макар и сравнително нисък ръст в приходите - с 1,9 на сто до 13,3 милиарда евро. Това е постигнато въпреки силното евро, което е понижило приходите с 4,5 на сто. Peugeot трябва да се справи преди всичко с курса на еврото срещу аржентинското песо, руската рубла и турската лира, предава Ройтерс.

В световен мащаб продажбите се увеличават със 7,7%, а на бавно възстановяващия се европейски пазар французите отчитат ръст от цели 16%. Пазарният дял тук остава стабилен – 12,3%. В Китай Peugeot увеличи продажбите си с 18%, а в Латинска Америка, Русия и други части на света е отчетен спад.

Отрицателните ефекти на обменните курсове ще съпровождат Peugeot и през идните месеци. Главният финансов директор Жан-Батист Шатийон заяви в конферентен разговор, че не очаква осезаемо подобрение до края на годината.

Вторият по големина европейски автомобилен производител се затруднява да се върне към рентабилността. През 2012 г. и 2013 г. компанията натрупа загуби за повече от 7 милиарда евро. Новият главен изпълнителен директор Карлос Таварес представи нов план за преструктуриране и рационализиране на продуктовата гама, в рамките на която гамата Citroen DS ще се развива в отделна премиум марка.

Групата потвърди днес своите средносрочни цели. Компанията, която и в момента все още е на загуба, планира да постигне положителен баланс до 2016 г. Между 2016 г. и 2018 г. паричният поток трябва да възлезе общо на 2 млрд. евро. Оперативният марж се очаква да се увеличи до 2018 г. до 2% - цел, която много анализатори оценяват като много консервативна. През периода 2019 - 2023 се очаква маржът да нарасне до 5 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още