IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от зарядните станции в ЕС се намират само в две страни

Делът на България от общия брой зарядни устройства в блока достига 0,2%

11:48 | 22.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Нов анализ на данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) показва, че половината от всички зарядни пунктове за електрически автомобили в Европейския съюз (ЕС) са концентрирани само в две държави – Нидерландия (90 хил. броя) и Германия (60 хил.). 

Тези две държави съставляват по-малко от 10% от цялата площ на ЕС. Другата половина от всички зарядни устройства са разпръснати в останалите 25 държави членки, покриващи 90% от площта на региона.

Разликата между страните в горната и долната част на класацията е огромна. Нидерландия – страната с най-силно развита зарядна инфраструктура – има почти 1600 пъти повече устройства от страната с най-слабо изградена инфраструктура (Кипър, само с 57 зарядни пункта). Всъщност само холандците имат толкова зарядни устройства, колкото 23 държави членки взети заедно, изтъкват от АСЕА.

Що се отнася до разпределението на инфраструктурата, има ясно разделение между страните от Централна и Източна Европа, от една страна, и страните от Западна Европа, от друга. Например, в голяма страна като Румъния – около шест пъти по-голяма от Нидерландия – се намират едва 0,4% от всички зарядни устройства в ЕС.

В България, в същото време, са ситуирани 0,2% от европейските зарядни станции.

Въпреки че се отчита силно увеличение на броя на устройствата в ЕС през последните пет години (+180%), общият им брой (307 хил.) е далеч от поставените цели.

зарядни зарядни

За да се реализират плановете за ограничаване на въглеродните емисии в сектора, продажбите на електрически превозни средства ще трябва да нараснат масово във всички страни от ЕС. Скорошно проучване показва, че до 2030 г. ще са необходими до 6,8 млн. обществени зарядни станции, за да се достигне предложеното намаление на емисиите от 55% при автомобилите – което означава, че регионът трябва да увеличи броя на зарядните станции над 22 за по-малко от 10 години.

Регламентът за инфраструктурата за алтернативни горива (AFIR) – предложен от Европейската комисия (ЕК) миналата година – има за цел да помогне тези стремежи. Нивото на амбиция обаче е напълно недостатъчно, изтъква ACEA.

„Въпреки че някои страни напредват, когато става въпрос за внедряване на инфраструктура, мнозинството изостават“, заяви генералният директор на ACEA Ерик-Марк Хютема. „Очевидните разлики показват необходимостта от силни цели за AFIR, които да са хармонизирани във всички държави членки на ЕС“, добавя той.

ACEA призовава политиците да увеличат амбицията за AFIR, така че регламентът да може да помогне за постигането на целта за изграждане на „достатъчно гъста европейска мрежа от зарядни станции, простираща се от север на юг и от изток на запад“, подчертава Хютема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Дрогаре антиваксъре , да ви направя живота по-добър , зарядна станция на фотосоларни панели , не е включена в мрежата , седи си на слънце , цъкаш си електричката на нея и си джиткаш ... Струва около $62х компрометирана валюта ... Началото на краят на бензиностанциите друзя ... :))) ... са верно не лети като сармат , ама върши работа ... https://beamforall.com/product/ev-arc-2020/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още