Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Продажбите на автомобили в Китай са спаднали с близо 19% през януари

Moody's сви глобалната си перспектива за продажбата на автомобили на фона на епидемята от коронавирус

Продажбите на автомобили в Китай са спаднали с близо 19% през януари

Фабриките бавно започват да възстановяват дейността си. Снимка: Bloomberg 

Продажбите на автомобили в Китай спаднаха с 18,7% през януари спрямо година по-рано, отбелязвайки понижение за 19-и пореден месец, показват данни на най-голямата в страната асоциация на автомобилната индустрия.

По-рано този месец Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM) прогнозира понижение на продажбите с 18% спрямо същия месец на 2019 г.

Още по темата

В същото време CAAM посочва, че продажбите на електромобили през миналия месеца са спаднали с цели 51,6% на годишна база, но при предишна оценка за още по-силно понижение с 54%.

Асоциацията добавя, че спадът на китайското производство на автомобили и на автомобилните продажби ще бъде още по-значителен през февруари с оглед на епидемия от коронавирус.

Преди време Асоциацията на пътническите автомобили в Китай (CPCA) пък отчете още по-силен спад с 21,6% при продажбите през първия месец на настоящата година, както и срив с 92% при продажбите на автомобили само в рамките на първите 16 дни на февруари.

Междувременно агенцията за кредитен рейтинг Moody's Investor Service сви глобалната си перспектива за продажбата на автомобили на фона на епидемята от коронавирус.

Агенцията прогнозира, че глобалните продажби на автомобили ще спаднат с 2,5% през тази година след прогнозирано по-рано понижение с 0,9% за 2020 г. "Продажбите ще се възстановят само скромно през 2021 г., като се очаква те да нараснат с 1,5%", заяви старши вицепрезидентът на Moody's Фолк Фрей.

Според прогнозата на  най-голямо понижение с 2,9% през тази година ще има при продажбите на автомобили в Китай, като в същото време се очаква Япония да се окаже единственият основен пазар, в който ще бъде отчетен подем в автомобилната индустрия.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Nissan планира да обнови около 70% от предлаганите към момента модели автомобили