Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Продажбите на нови автомобили в България растат с близо 35% през март

Само в Гърция месечното повишение е по-голямо - с почти 50 на сто

Продажбите на нови автомобили в България растат с близо 35% през март

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на нови автомобили в България продължават да растат, при това с още по-бърз темп. През март повишението у нас възлиза на 34,8% на годишна база, като само в Гърция този ръст е по-висок (49,5%).

Това показват данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA). За сравнение, през февруари ръстът на продажбите на нови автомобили в България беше 8 на сто.

В България през март са били закупени 3 005 нови автомобила.

За периода януари – март броят им е 6 607, а повишението през това тримесечие е 22,5% спрямо същия период на миналата година. По този показател България е на трето място в Европа, изпреварва ни Унгария с ръст от 23,6% и Румъния с повишение 27,5%. 

Още по темата

Ръстът на покупките на нови автомобили се ускорява през март и в Европа като цяло. Той достига 11% до 1,94 млн. продадени нови автомобили. За първите три месеца повишението е от 8,4 на сто до общо 4,141 млн. броя.

Продажбите на Volkswagen в Европа не успяват да поддържат темпото на цялостния пазар и се увеличават с 6,2%. Така германският концерн свива пазарния си дял от 22,4% година по-рано до 21,4% днес.

Пазарният дял на френския производител PSA също се свива от 16,9% до 16,1%.

Fiat Chrysler обаче печели повече клиенти и увеличава пазарния си дял от 6,3% до 6,8%. При Renault също има ръст от 9,2% до 9,5%.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини
VW влага 34 млрд. евро, за да си гарантира лидерството при електромобилите