IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови дизелови коли в Германия се сриват с една четвърт

Понижението се случва на фона на понижаването на цените на тови вид автомобили

10:41 | 05.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на нови дизелови автомобили в Германия отбелязват значително намаление след съдебното решение, което разреши на градските администрации да въвеждат забрани за движението им в централните зони заради замърсяването на въздуха, съобщава БТА.

Официални данни, публикувани днес, сочат спад на регистрациите на автомобили с дизелови двигатели с 25,4% през март до под 109 000 бройки спрямо около 146 000 през същия месец на миналата година.

Върховният административен съд на Германия постанови на 27 февруари, че градовете могат да забраняват движението на дизелови коли и камиони като мярка срещу замърсяването на въздуха. Решението нанесе нов удар върху дизеловите технологии след скандала „Дизелгейт“, при който бе разкрито, че германският концерн Volkswagen е манипулирал тестовете за отработени газове на своите автомобили. 

Цената на дизеловите коли в Германия вече значително се понижи, а пазарният им дял намаля от избухването на скандала през 2015 година.

Сходна тенденция се наблюдава и във Великобритания, където за изминалия месец март е отчетен силен спад в регистрациите на дизелови коли, показват данни на индустриалната организация Общност на автомобилните производители и търговци.

Според изследването, цитирано от ВВС, търсенето на този вид превозни средства е намаляло с 37%, а целия пазар на нови автомобили се е свил с 15,6%. Въпреки това обаче търсенето на бензинови коли се е увеличило с 1%.

Продажбата на превозни средства с дизелови двигатели намаля със 17% през 2017 г., което означава, че през изминалия месец свиването е нараснало двойно. Изминалата година е и първата, през която се наблюдава спад при продажбата на нови коли. Понижението е от 5,7% до около 2,5 млн. превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още