Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Renault планира постепенно възстановяване на рентабилността до 2025 г.

Френската автомобилна група ще търси свиване на разходите с 5 млрд. евро до средата на десетилетието

Renault планира постепенно възстановяване на рентабилността до 2025 г.

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Френският автомобилен концерн Renault SA определи цели за подобряване на рентабилността в продължение на няколко години и разшири плановете за намаляване на разходите, след като главният изпълнителен директор Лука де Мео изложи своята визия за трансформация на изпадналия в затруднено положение производител, част от алианса, в който влизат още японските компании Nissan Motor Co и Mitsubishi Motors. 

Още по темата

Renault се насочва към над 3-процентен марж на оперативната печалба до 2023 г. и достигане на 5% марж две години по-късно, става ясно от изявление на компанията. Оперативният марж на концерна достигаше 4,8% през 2019 г., преди Renault да натрупа рекордни загуби в разгара на пандемията, припомня Bloomberg.

Концернът също дава допълнителен тласък на плановете си за намаляване на разходите, като се насочи към свиване с 2,5 млрд. евро до 2023 г. и понижение с 5 млрд. евро до 2025 г.

Де Мео, който се прехвърли от Volkswagen AG в Renault преди шест месеца, търси начини да се справи с големите загуби на Renault, докато компанията все още се ориентира в условията на намаляващи продажби на автомобили заради пандемията и скъпия преход към електрическите превозни средства.

Роденият в Италия ръководител на френската група планира да изгради наново Renault върху четири основни стълба: едноименната марка автомобили, бюджетния бранд Dacia, звеното Alpine и новата мобилност.

Ограничаването на разходите, определено още преди пристигането на Де Мео, включва елиминиране на 14 600 работни места, намаляване на производствения капацитет с една пета и фокус върху стойността пред обема, агресивно преследван от бившия лидер на алианса Карлос Гон.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Полемичният Cybertruck на Tesla ще бъде изложен в Ню Йорк