IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault се отказва от дизеловите двигатели

Към 2020 г този тип агрегати ще отпаднат от повечето модели на марката

17:13 | 09.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Renault</p>

Снимка: Renault

Производителят на едни от най-популярните и доказани дизелови двигатели в света - френската компания Renault, възнамерява да се откаже от този тип агрегати, съобщава Ройтерс.

Към 2020 г. дизеловите мотори ще отпаднат почти напълно от гамата на Renault, твърди агенцията. Основните причини са свързани с вредните емисии, които се отделят при изгарянето на дизеловото гориво.

Информацията идва само година след избухването на скандала с манипулираните дизелови мотори на друг голям производител -
Volkswagen. Германската компания вече обяви, че поема в нова посока и ще се съсредоточи върху електрическото задвижване.

Екологичните стандарти стават все по-сурови. За да се впишат в тях, дизеловите мотори се нуждаят от сериозно модифициране и допълнителни системи. Това би ги оскъпило дотолкова, че те вече нямат да бъдат добра алтернатива както на бензиновите, така и на хибридите и електрически аналози.

Renault вече стартира действия в тази посока, пускайки гама от електрически автомобили. Компанията също така лиши от дизелова опция компактния модел от сегмент А Twingo. Според информацията през 2020 г. това ще се случи и с моделите от сегмент В (Clio), а малко след това и от сегмент С, където е позициониран Megane.

Според консултантската компания AlixPartners подобен ход ще предприемат повечето производители на автомобили в Европа. Прогнозата на специалистите сочи, че през 2030 г. пазарният дял на дизеловите коли ще спадне от сегашните 52% до едва 9%.

Още по темата - в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още