IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rivian предупреди, че проблемите с доставките ще засегнат производството ѝ

Новината отведе цената на акциите на компанията до рекордно дъно

13:49 | 18.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Цената на акциите на Rivian Automotive спадна с близо 15% в петък, достигайки рекордно дъно, след като първите резултати на производителя на електромобили като публична компания подчертаха предизвикателствата, които той вероятно ще срещне в увеличаването на производството си, за да се бори в лидера Tesla, предава Ройтерс.

Стойността на книжата на Rivian Automotive се понижи до 92,62 долара преди началото на борсовия ден вчера, откривайки за първи път сесията под 100 долара, а в следобените часове спадът беше достигнал 11%. Преди петъчния срив цената на акциите беше записала около 40% ръст, откакто компанията направи успешен пазарен дебют през ноември.

В петък Rivian обяви, че планира да изгради завод за 5 млрд. долара в Джорджия, за да увеличи капацитета си, но подчерта, че има производствени предизвикателства в момент, в който получава по около 2000 предварителни поръчки всяка седмица.

„Не искаме да задълбаваме толкова в краткосрочните проблеми... но това подчертава риска, какъвто Rivian има в изобилие“, коментира анализаторът на RBC Capital Markets Джоузеф Спак.

Базираната в Калифорния компания очаква производството да спадне с „няколкостотин превозни средства“ спрямо целта за 2021 г. от 1200 заради ограничения във веригата на доставките.

Увеличаването на производството на камиона R1T, на джипа R1S и на вановете за доставки на Amazon в рамките на няколко месеца би било наистина сложно, заяви главният изпълнителен директор АрДжей Скариндж.

Rivian има около 71 хил. предварителни поръчки за R1 превозните си средства спрямо 55 400 през октомври, но някои на Wall Street казват, че общият брой е в долната част на диапазона на очакванията.

Строежът на завода в Джорджия ще започне през следващото лято, а производството на превозните средства в него – през 2024 г

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още