IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитският държавен фонд инвестира 1 млрд. долара в конкурента на Tesla

Така фондът се впуска в битката за лидерска позиция на пазара на премиум електрически коли

21:38 | 17.09.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: lucidmotors.com</em></p>

Снимка: lucidmotors.com

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия ще инвестира над 1 млрд. долара в Lucid Motors, засилвайки конкуренцията пред американския производител на електрически автомобили Tesla, предава Ройтерс.

Финансирането ще позволи на базираната в Силициевата долина Lucid да представи на пазара електрическия си автомобил Lucid Air през 2020 г., заяви фондът в понеделник. Така той се впуска в битката между Mercedes, BMW и подразделенията Audi и Porche на Volkswagen за лидерска позиция на пазара на премиум електрически коли.

Сделката се случва само няколко седмици, след като основателят на Tesla Илон Мъск заяви, че саудитският държавен фонд може да му помогне да свали компанията от борсата. Акциите на Tesla първоначално поевтиняха с 2,2% след новината днес, но след това се възстановиха на положителна територия.

Инвестицията в Lucid, която според фонда е за над 1 млрд. долара, макар че не уточни точно колко, е част от усилията на Саудитска Арабия да изгради екосъобразна икономика, докато продължава напред с плана си Визия 2030, с който се опитва да диферсифицира източниците си на средства и да се отдалечи от петрола.

„Инвестирайки в бързо разширяващия се пазар на електромобили, фондът печели експозиция към дългосрочни възможности за растеж, подкрепя иновациите и технологичното развитие и увеличи приходите и секторната диверсификация на кралство Саудитска Арабия“, заяви представител на фонда.

Получаването на евтин капитал е постоянно предизвикателство за производителите на автомобили, които може да похарчат най-малко по 1 млрд. долара по разработването на един единствен модел.

Базираната в Нюарк, Калифорния, компания Lucid Motors е основана през 2007 г. под името Atieva от Бърнард Це – бивш вицепрезидент и члена на борда на Tesla, и Сам Уен – бивш изпълнителен директор в Oracle и Redback Networks.

Финансирането ще бъде използвано, за да се завърши разработването и тестването на Lucid Air, изграждането на завод в Аризона и старт на производството на автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
red6
преди 5 години
Ти май вярно живееш в 19 век. Или макс 30те на миналия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 5 години
А - в никаква опасност не е той... акционерите му да му мислят. Макар че това си е техен проблем - да вярваш на някого, който редовно е накозен и вижда розави слони около себе си - и вярва, че ще покори Марс и ще прокопае транспортни тунели през ядрото на планетата, значи - добре е и ти да се накозиш като него - поне за да имаш някакво оправдание за глупостта си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 5 години
Илончо - дръпни още едно козче, брат. ;))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Цената на петрола се повиши и саудитците отново взеха да се чудят как да си похарчат парите. За мен е добре, че Tesla си има конкурент. Нека сега да видим, дали чисто нов производител - дори с осигурено финансиране ще може да направи и част от това, което постигна Мъск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 5 години
спасяват Мъск?----че той в ква опасност е ? Като почнете да редите едни измишльотини само за няколко плюса ставате яко смешни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 13
Jorkata
преди 5 години
Нали щяха да спасяват Мъск? Кво стана? Май лъсна поредната лъжа на тоя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още