IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се сбогуват ли китайците от Peugeot-Citroen?

Dongfeng, който е държавна собственост, държи 12,2% в PSA

21:26 | 08.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на акциите на френския автомобилен производител Peugeot-Citroen (PSA) скочи с 6,6 процента на европейските борси вчера, след като Bloomberg съобщи, че китайската компания Dongfeng Motor Corp търси решения, свързани с дела ѝ в PSA, който се оценява на 2,5 млрд. долара.

Dongfeng, който е държавна собственост, държи 12,2 процента в PSA и в последните седмици се появиха информации, че компанията е осъществила контакти с консултантски фирми относно най-добрия начин да монетаризира тази своя инвестиция – изцяло или отчасти. Все още обаче не е напълно сигурно дали китайците искат да продават акциите си, или пък просто ще използват този дял като гаранция за емитиране на ценни книжа, за да наберат свеж капитал.

От PSA коментират, че „компанията не коментира слухове”, а отделно от това стана ясно, че Бордът на директорите на PSA „не е получил сигнали или информация”, че Dongfeng планира да намали дела си в компанията.

В последните месеци PSA, заедно с FCA са сред най-активните автомобилни компании на терена на търсещите сливане или намиране на стратегически партньори, но след покупката на Opel от GM, френската компания не е осъществила ново успешно сливане. А на няколко пъти вече се появи информация, че другите компании нямат интерес от PSA като партньор, тъй като французите нямат достатъчно свежи пари. Точно това обаче беше отхвърлено от шефа на PSA Карлош Тавареш.

Продължението на анализа четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още