IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с Takata доведе до шефски оставки в Honda

Генералният директор и още осем топ мениджъри напускат постовете си в автомобилния производител

16:45 | 23.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Щандът на Takata на Автосалон Франкфурт 2015. Снимка: Automedia.bg</em></p>

Щандът на Takata на Автосалон Франкфурт 2015. Снимка: Automedia.bg

Генералният директор на японския автомобилен концерн Honda Такахиро Хачиго подаде оставка заради последиците от скандала с въздушните възглавници Takata, съобщи БТА, позовавайки се на Bloomberg.

Заедно с Хачико оставка подават и финансовият директор Фумихико Айка, изпълнителният вицепрезидент Тецуо Ивамура и още седмина топ мениджъри на Honda.

От 2008 година Honda е изтеглила около 30 милиона автомобила, в които са използвани въздушни възглавници, произведени от Takata. 



Японският производител на обезопасяващи системи се озова в центъра на международен скандал през 2014 година, след като стана известно, че произведените от него въздушни възглавници могат да се отворят неочаквано по време на движение. Дефектът в нагнетателната система води до това, че при активиране на възглавницата тя може да се "изстреля" в човека и дори да разпръсне осколки.

Заради инцидентите с възглавниците на Takata са загинали 10 души, 9 от които в САЩ.

През 2015 година министерството на транспорта на САЩ наложи глоба от 70 милиона долара на Takata, тъй като компанията не е информирала своевременно властите за дефекта. Ако компанията отново наруши правилата за безопасност, Вашингтон ще я глоби с още 130 млн. долара.

Takata призна за дефектни възглавници, монтирани в над 36 милиона коли на различни автомобилни компании - BMW Group, Fiat-Chrysler, Ford, General Motors, Honda, Mitsubishi, Nissan, Subaru и Toyota.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още