Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Съд одобри сделката на Volkswagen с щатските власти

Концернът ще плати общо 4,3 млрд. долара за уреждане на наказателното разследване

Съд одобри сделката на Volkswagen с щатските власти

Снимка: Ройтерс

В съдебното „добавено време“ от скандала с дизеловите автомобили (Дизелгейт), германският автомобилен концерн Volkswagen премина през важно препятствие. Американски съдия даде благословията си за извънсъдебното споразумение с американското Министерство на правосъдието, което предвижда плащане на общо 4,3 милиарда долара (4,0 милиарда евро) за уреждане на наказателното разследване.

Решението бе обявено днес шест седмици след като германският автомобилостроител се призна за виновен в заговор и възпрепятстване на правосъдието в схемата за заобикаляне на американските правила за замърсяващите емисии на близо 600 000 дизелови автомобила чрез използване на софтуер, манипулиращ резултатите по време на тестове, предава DPA.

Адвокатът на концерна заяви, че глобата е "адекватна и сериозна санкция".

Сделката предвижда плащане на глоба от 2,8 млрд. долара в САЩ, както и 1,5 млрд. долара по гражданско дело, заведено от правителството. Компанията също така трябва да похарчи 11 млрд. долара за обратно изкупуване на засегнатите коли и да предложи други компенсации. По случая са обвинени седем служители.

VW се е съгласила по силата на споразумението с властите да бъде надзиравана в продължение на три години от независим експерт, който има достъп до документите ѝ и който ще оценява усилията на компанията да се съобразява със законите за околната среда.

Скандалът, станал известен като "Дизелгейт", се разрази през есента на 2015 година, след като бе разкрито, че Volkswagen е оборудвал 11 милиона дизелови автомобила в света със специален софтуер за манипулиране на показателите за отработени газове при проверка.  

По статията работи: Бойчо Попов
Още по темата: Новини Volkswagen Дизелгейт

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Новини
BMW готви конкурент на Tesla