IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla печели дело срещу две природозащитни организации в Германия

Съдът във Франкфурт е отхвърлил иска на Gruene Liga и NABU, който цели да предотврати пробното пускане на съоръжението

12:33 | 01.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електромобили Tesla Inc.се приближава с една крачка до отварянето на своя първи европейски завод, след като германски съд отхвърли иск на две екологични групи, съобщава Automotive News Europe.

Съденият иск, подаден от природозащитните асоциации Gruene Liga и NABU, има за цел да предотврати предварителните тестове на функционалността на отделни сектори от фабриката, която е в процес на изграждане в Грюнхайде край Берлин. 

Двете групи твърдят, че Tesla не е изяснила достатъчно добре предпазните мерки, които ще предприеме, за да предотврати изтичането на силно отровен газ от съоръжението.

Административният съд на Франкфурт обаче е отхвърлил иска.

Планираното тестване включва оборудването в цеха за боядисване, леярната и отдела за сглобяване на каросерии. Освен това предварително са одобрени инсталирането на резервоари за пречистване на отпадъчни води и системата за зареждане с гориво.

Съдът посочва, че няма доказателства, че временните тестове на функционалността ще доведат до опасности в контекста на Наредбата за големите аварии. Институцията отбелязва, че по време на тези тестове ще бъдат използвани само малки количества вещества, опасни за чистотата на водата. Пробната експлоатация на оборудването на завода не представлява значителен риск от изпускане на вредни емисии в околната среда, добавят от съда.

Обхватът на одобрението от Държавната служба за околната среда включва само краткосрочно въвеждане в експлоатация на отделни компоненти на фабриката.

Природозащитниците могат да обжалват решението пред Висшия административен съд в Берлин-Бранденбург.

Изграждането на фабриката напредва, като Tesla планира да произвежда в нея около 500 000 електромобила Model 3 и Model Y годишно. Компанията все още няма окончателното екологично разрешение за строителството.

Tesla се сблъска с поредица от препятствия по пътя към отварянето на фабриката, като изпълнителният директор Илон Мъск лично изрази разочарованието си от сложната регулация и бюрокрацията, затрудняваща въвеждането в експлоатация на завода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още