IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo последва Volkswagen с един от най-мащабните планове за електрификация

Шведите ще строят фабрика за батерии, която надминава по капацитет съоръжението на Tesla в Невада

10:13 | 01.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Volvo Cars</em></p>

Снимки: Volvo Cars

Шведският автомобилен производител Volvo Cars изготви мащабна пътна карта, която ще му помогне да се превърне в производител на електрически автомобили до 2030 г., включително планове за продажба на 600 000 електромобила с батерии към средата на това десетилетие и изграждане на европейска „гигафабрика“ за батерии през 2026 г., съобщава Automotive News Europe. 

Volvo също така обяви, че планира да оборудва много от бъдещите си превозни средства с технология за самоуправление, включително със стандартни сензори лайдар, произведени от Luminar Technologies, и компютри на Nvidia.

"Нашата цел е да изградим възможно най-безопасните автомобили, като използваме всички налични технологии", заяви главният изпълнителен директор Хакан Самуелсон по време на брифинг в сряда (30 юни).

Volvo представи своя Concept Recharge, който позволява щателен поглед върху следващото поколение автомобили на компанията.

За своите бъдещи електромобили компанията работи с шведския партньор Northvolt върху ново поколение батерии с по-висока енергийна плътност, които са проектирани да играят ролята и на структурен елемент от автомобила, като по този начин теглото им ще бъде усвоено и няма да натоварва допълнително превозното средство.

volvo volvo

Новите батерии, които трябва да се появят след 2025 г., ще позволят по-голям пробег с едно зареждане – до 1006 км и много по-бързо зареждане от сегашните налични на пазара батерии.

Volvo и Northvolt планират да построят европейски завод за батерии през 2026 г. с производствен капацитет от 50 гигаватчаса (ГВтч) - достатъчно, за да покрият нуждите на 500 000 автомобила или дори повече, в зависимост от размера на батерията. За сравнение, гигафабриката на американския концерн Tesla Inc. в Невада разполага с капацитет от 35 ГВтч.

volvo2 volvo2

Самуелсон заяви, че през следващата година Volvo ще представи първото от новото си поколение електрически превозни средства, флагманен SUV, който ще споделя платформата, която използва, с други модели, които ще го последват на пазара.

През май компанията обяви, че обмисля първично публично предлагане (IPO) месеци след прекратяване на предишните планове за сливане с китайската Geely Automobile Holdings Ltd. Управителният съвет на Volvo реши да направи оценка на евентуално листване на борсата Nasdaq Stockholm по-късно тази година. Bloomberg съобщи през март, че собственикът на шведския концерн Zhejiang Geely Holding Group Co. обмисля IPO, което би могло да оцени бизнеса му на около 20 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още