Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Toyota е на печалба дори и през коронакризата


Въпреки това производителят предупреди за спад от 64% на нетната годишна печалба

Toyota е на печалба дори и през коронакризата

Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Най-големият производител на автомобили в Япония Toyota реализира печалба през последното тримесечие въпреки глобалната криза. Въпреки че приходите спаднаха с 40 процента до 4,6 трилиона йена, Toyota все още генерира оперативна печалба от 13,9 милиарда йени (110 милиона евро). Това съответства на два процента от печалбата през същото тримесечие на предходната година. От друга страна, нетната печалба е спаднала с 74 процента до 158,8 милиарда йени (1,3 милиарда евро).

Концернът, който по-рано отказа да даде прогноза поради продължаваща несигурност, сега прогнозира чиста печалба от 730 милиарда йени (6,9 милиарда долара) за фискалната година до март, което е спад от 2,07 трилиона йени от предходната година.

Прогнозата му за годишна оперативна печалба остава непроменена на 500 милиарда йени, което е близо 80% загуба от печалбата през предходната година.

Още по темата


„Въздействието на Covid-19 е широкообхватно, значително и сериозно и се очаква, че това ще продължи за момента“, се казва в съобщение на Toyota.

Производителите на автомобили по целия свят са ударени от пандемията, като мнозина разчитат на помощ от правителствата.

„Това беше тежко тримесечие за всички японски автомобилни производители. „Toyota не е изключение“, казва Сатору Такада, автомобилен анализатор в TIW, базирана в Токио компания за изследвания и консултации. 

"Производството се възстановява от въздействието на пандемията, след като удари тотално дъно през април и май, но се очаква продажбите да останат в застой засега", каза Такада пред AFP, преди Toyota да пусне последните резултати.

По-малкият местен конкурент на Toyota - Nissan, предупреди за огромна нетна загуба за текущата фискална година в размер на 6,4 милиарда долара, а Honda отчете нетна загуба за тримесечието и прогнозира значително намалена печалба за цялата година. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Continental обвини азиатските си конкуренти за своето преструктуриране