IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota и Mazda са избрали Алабама за място на съвместния си завод

Фабриката ще осигури работа на около 4 000 души

10:26 | 10.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японските автомобилни концерни Тoyota Motor и Mazda Motor са избрали северната част на Алабама, близо до Хънтсвил, за автомобилния завод на стойност 1,6 млрд. долара, който планират да изградят заедно, съобщи New York Times, позовавайки се на запознат източник.

Подробности за завода, който се очаква да осигури работа на около 4 000 души и ще бъде отворен до 2021 г., ще бъдат разкрити на пресконференция с участието на държавни и местни служители в Монтгомъри.

Говорителят на Toyota Аманда Роарк отказа да коментира темата.

Toyota вече разполага с четири автомобилни завода в САЩ - в Кентъки, Индиана, Мисисипи и Тексас. Компанията също има и два завода в Онтарио и малък завод за камиони в Мексико. Mazda разполага само с един завод в Саламанка, Мексико.

Местоположението на завода беше съобщено за първи път от Ройтерс.

Новият завод в Алабама, когато бъде завършен, се очаква да произвежда нова версия на компактния автомобил Toyota Corolla. Mazda все още не е казала кой автомобил ще произвежда в съвместното предприятие. Фабриката, която ще има капацитет до 300 000 автомобила годишно, е част от инициативата на Toyota да инвестира 10 млрд. долара в САЩ през следващите пет години.

Когато компаниите разкриха през август, че ще си сътрудничат за създаването на нов завод в Съединените щати, новината беше приветствана от президента Доналд Тръмп, който призова производителите на автомобили да произвеждат повече превозни средства в страната с надеждата да създадат работни места. Президентът също така разкритикува Ford Motor, General Motor и други за изграждането или разширяването на фабрики в Мексико.

Toyota и Mazda обявиха новината в момент, в който продажбите на нови автомобили в САЩ започнаха да намаляват. Общите продажби са се свили с 1,8% през 2017 г. до 17,2 милиона, което прекъсна седемгодишен период на растеж. Анализаторите прогнозират по-нататъшни спадове през 2018 г. и 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още