IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota инвестира 2,8 млрд. долара в компания за автономни коли

Разработването на надежден софтуер за футуристични коли остава кючово технологично препятствие

17:22 | 02.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Toyota увеличава усилията да създаде жизнен от търговска гледна точка автономен автомобил. Японският концерн съобщи, че обединява сили с две от компаниите си доставчици, за да създадат нова компания, която да проучва и разработва самоуправляващи се коли, пише CNN Money.

Toyota Research Institute-Advanced Development планира да инвестира 30 млрд. йени (2,8 млрд. долара) с основна цел да разработи „софтуер за качеството на производството“ за автономно шофиране. Toyota ще притежава 90% от компанията. Първоначално тя ще има 300 служители, а впоследствие броят им трябва да достигне 1000.

„Мисията на тази компания е да ускори разработването на софтуер по по-ефективен и пробивен начин“, каза в комюнике новият главен изпълнителен директор на компанията Джеймс Къфнър.

Разработването на надежден софтуер за футуристични коли остава кючово технологично препятствие, както показва бурният съдебен спор между дъщерното дружество за автономно шофиране Waymo на Alphabet и Uber за кражба на технологични тайни.

Toyota е поредният голям концерн, който инвестира сериозно в технологията за самоуправление на автомобили. Неотдавна Volkswagen и Hyundai подписаха договори със стартъпа от Силициевата долина Aurora Innovation за създаването на автономни автомобили. General Motors също обяви намерения да пусне напълно автономни електрически коли в масово производство до края на 2019 г.

Автомобилните концерни се борят с големите технологични компании за надмощие в областта на самоуправляващите се автомобили.Google вложи над 1 млрд. долара в Waymo, а стартъпите за споделено пътуване Lyft и Uber също инвестират усилено в автономни коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още