IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber може да съкрати до 20% от около 27 000-те свои служители

Главният технологичен директор на компанията Туан Фам си тръгва след 7 години в концерна

13:04 | 29.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Главният технологичен директор на Uber Туан Фам се оттегля след седем години като висш мениджър в компанията. Uber Technologies Inc. беше силно засегната от въздействието на коронавируса върху туристическата индустрия, тъй като глобалният транспорт доведе до „домашен арест" на хора по целия свят.

Компанията може би също обмисля съкращаване на цели 20% от работните места, според информационния сайт Тhe Information, който също съобщи за оставката на Фам по-рано във вторник. Uber има около 27 000 служители в края на миналата година.

Говорител на Uber отказа да коментира пред Bloomberg възможните планове за съкращения на работни места. „Както бихте очаквали, компанията разглежда всеки възможен сценарий, за да гарантира, че ще стигнем до края на тази криза в по-силна позиция от всякога“, каза той.

Членовете на инженерния екип на Uber ще изпълняват задълженията на Фам, докато компанията не намери постоянен главен технологичен директор, заяви говорителят. В момента се извършват усилия по търсенето на заместник.

Роден във Виетнам, Фам напусна страната като бежанец през 1979 г. и имигрира в САЩ. Печели място за магистърска програма по електротехника и компютърни науки в Масачузетския технологичен институт и работи в различни технологични компании, включително като главен изпълнителен директор на софтуерния производител VMware Inc., преди да се присъедини към Uber като главен технологичен директор през 2013 г.

Той уведомява компанията на 24 април, че ще подаде оставка в сила от 16 май, според документи. В изявление главният изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи заяви, че е „благодарен” за свършеното от Фам. „Като лидер на нашата инженерингова организация през последните седем години Туан осъществи важен принос, който помогна на Uber да се превърне в глобалната технологична платформа, каквато е днес“, каза Косровшахи.

В изявлението си Фам казва, че инженерният екип на Uber функционира с „върхова производителност" и добавя: „Ние изградихме здрава система и мащаб и сме добре подготвени да посрещнем бъдещето“.

Uber, който е нерентабилен, съкрати над 1100 работни места през миналата година. Преди удара на пандемията на коронавирус компанията заяви, че ще отчете тримесечна печалба до края на тази година. По-рано през този месец компанията оттегли финансовата си прогноза за 2020 г. и заяви, че ще отпише около 2 млрд. долара под формата на инвестиции, обезценени от Covid-19. Uber трябва да отчете резултатите за първото тримесечие на 2020 г. на 7 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още