IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo е напът да отбележи пета поредна година на рекордни продажби

Шведският производител на автомобили обяви скок от 29% на оперативната си печалба

10:24 | 19.07.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шведският производител на автомобили Volvo Cars, чиято китайска компания майка Geely обмисля негово първично публично предлагане (IPO), заяви, че е напът да постави нов рекорд на продажбите въпреки нарастващите търговски напрежения, след като печалбата за второто тримесечие отбеляза ръст в резултат на силно търсене на SUV модели, съобщава Ройтерс.

Оперативната печалба се е увеличила с 29% до 4,2 млрд. шведски крони (474 млн. долара) през трите месеца до 30 юни при приходи за 66 млрд. крони, нараснали с над 25%. По-рано производителят обяви повишение от 14,4% на доставките до 317 639 автомобила през първото полугодие.

Придобит от Geely през 2010 г., производителят на по-луксозни автомобили, като XC90 SUV и седана S60, бележи четири поредни години на рекордни продажби, изправяйки се в директна битка с по-големите си конкуренти Mercedes и BMW.

Geely нае Citigroup, Goldman Sachs и Morgan Stanley, за да подготвят Volvo за листване на борсата тази година, съобщи Ройтерс през май.

Заявявайки, че и 2018 г. ще бъде рекордна, главният изпълнителен директор Хакан Самуелсон каза в петък, че представянето през първото полугодие е поставило Volvo “в добра позиция за нов период на устойчив глобален растеж“. Компанията наскоро откри първия си завод в САЩ, който сега произвежда модела S60.

Макар че инвестицията за 1,1 млрд. долара предлага известна защита срещу трупащите се търговски мита, компанията остава зависима от вноса на водещите си XC90 на най-бързо растящия ѝ пазар. Продажбите на Volvo в САЩ са скочили с 40% за първата половина на годината.

Вашингтон този месец наложи мита от 25% върху китайски внос за 34 млрд. долара, включително автомобили, а Пекин бързо отговори с увеличения на митата върху американските стоки. Американският президент Доналд Тръмп заплашва с мита вноса на автомобили и от Европа, където Volvo има два завода.

Volvo засега не е направила промени в обявените планове да се фокусира върху производството на седани в завода в Чарлстън в САЩ, запазвайки вноса на водещия си модел SUV в страната.

Geely обаче, която се надява, че IPO-то ще представлява висока оценка за големите планове на Volvo за автономни, електрически и базирани на абонамент автомобили – признава проблема.

Говорейки от Хонконг миналия месец, председателят на Geely Ли Шуфу заяви, че по-високите мита ще предизвикат увеличение на цените и ще принудят Volvo да дивесифицира продукцията си в САЩ, Китай и Европа, произвеждайки повече модели във всеки регион.

Печалбата на Volvo за полугодието е нараснала с 15,7% до 7,8 млрд. крони при приходи от 122,9 млрд. крони, отбелязали увеличение от 23,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 8
forexar
преди 5 години
? "Шведският производител на автомобили обяви скок от 29% на оперативната си печалба"По-скоро китайският производител на автомобили ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още