IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW ще инвестира в завода си в Словакия, вместо да строи нов в Турция или България

Германският концерн ще изгради нова поточна линия и нов сервиз за поправка в своята фабрика в Словакия срещу около 1 млрд. евро

14:28 | 11.11.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Vladimir Weiss/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Vladimir Weiss/Bloomberg News

Германският концерн Volkswagen Group (VW) ще инвестира значителна сума в своя завод в Братислава, Словакия, вместо да отвори нова фабрика в Турция, заяви изпълнителният директор на най-големия автомобилен производител в света по размер на продажбите Херберт Дийс.

VW преразгледа изискванията си за капацитет заради пандемията от коронавирус и реши, че в момента не се нуждае от допълнителен завод, посочи Дийс в интервю, цитиран от Automotive News Europe. 

Заводът в Братислава сглобява SUV моделите Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8 и Porsche Cayenne, заедно с по-малкиде VW Up, Skoda Citigo и Seat Mii. Купетата за SUV Bentley Bentayga също се произвеждат във фабриката и се доставят до завода на марката в Крю, Англия.

Германският концерн ще изгради нова поточна линия и нов сервиз за ремонти като част от разширяването на производствения капацитет, което ще струва близо 1 млрд. евро.

По-рано VW планираше да открие завод близо до Измир, Турция, където да изгражда следващото поколение VW Passat и модела Skoda Superb, започвайки през 2022 г., с максимален годишен производствен капацитет от 300 хил. автомобила. Според новото решение двата модела ще бъдат произвеждани в Словакия.

Дийс заяви, че решението да се изостави плана за изграждане на фабрика в Турция ще повлияе на продажбите на концерна във въпросната страна.

„Недостатъкът е, че не можем да развием по-добре пазара в Турция чрез фабрика“, изтъква ръководителят на германската компания.

Припомняме, че през 2019 г. идеята за завод в Турция почти пропадна, след като Анкара започна военна офанзива в Северна Сирия. Нарастващите критики от страна на европейските и на американските политици спрямо Турция увеличиха шансовете VW да избере България като страна, в която да построи новата фабрика.

Страната ни предложи на VW голяма индустриална зона извън София, близо до летището. Премиерът Бойко Борисов обеща на германския концерн да покаже, че ще бъде „най-лоялният партньор на най-големия автомобилен гигант в света". Премиерът се позова на добрите условия за германските инвеститори и много ниските данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
Ivel
преди 3 години
Е дадоха им нашите елитни юпита о екипа на Борисов да поровят в детската площадка с пясъка, спомням си какви бяха възторжени, че сме им приоритета и после че оставаме в мача, когато се ориентираха към Турция. Е сега нещата си дойдоха на мястото, словаците са си перфектната локация и перфетната среда за такива проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
Ivel
преди 3 години
Напълно логично при сегашните обстоятества, разбирам тяхната позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
отиваш у вашто село и правиш машиностроителен завод . сцепваш мракът и те правят но.1 инвеститор на зелено ... :))) ... и ще четеш из форумите хвалебствия за теб ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
onezero
преди 3 години
Тия наглеци искаха майка си и баща си, че да създадели 1000 работни места и накрая щеше да се окаже, че са 90% роботизирани и работници не им трябват. И като се сещам, че едно време даже в селото на дядо ми е имало машиностроителен завод с над 1000 работника виждам колко сме изпаднали - управляващите въртят дудуци на международни шмекери от кол и въже и им се подмазват да дойдат, сякаш не разбраха, че ония идват да взимат не да дават. А тука у форумите, някакъв телешки възторг от тия мошеници, пардон инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
s3
преди 3 години
А какво казва Бойко?Нали искаше тук да бъдел завода, сега така добре ли ше е за управлението?Някакви нови изявления няма ли да има, както се изказваше преди време като се чакаше завода да е в БГ-то?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
panther
преди 3 години
Язък за многото хвалби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
мдаа ... жалко , не я отиграха добре наште тази възможност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
das
преди 3 години
Браво, много добро решение По-добре е да се оптимизира инвестицията и да не се правят излишни разходи за инвестиции на зелено. Хем по-сигурно, хем и образована работна ръка ще има. Това в сравнение ако бяха се довлекли в България, която предлага евтина и необразована работна ръка, защото това ни е целевия сегмент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още