Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Въпреки вируса Daimler очаква оперативна печалба през 2020 г.

Производителят на Mercedes-Benz прогнозира печалбата преди лихвите и данъците, както и свободните парични потоци да са на положителна територия за годината

Въпреки вируса Daimler очаква оперативна печалба през 2020 г.

Снимка: Bloomberg L.P.

Daimler очаква да запише оперативна печалба тази година, като резултатите на компанията за второто тримесечие се оказаха по-добри от очакваното.

Производителят на Mercedes-Benz прогнозира печалбата преди лихвите и данъците, както и свободните парични потоци, да са на положителна територия за 2020 г., но по-ниски от миналогодишните. По-ранните прогнози на базирания в Щутгарт производител бяха за понижение на доставките, приходите и печалбата, припомня Bloomberg.

Още по темата

„Сега виждаме първите признаци за възстановяване на продажбите“, заяви главният изпълнителен директор на Daimler Ола Калениус. Компанията заяви, че прогнозите й са на базата на предположението, че икономиката ще продължи да се възстановява и няма да има втора тежка вълна на коронавирусната пандемия.

Производителят на най-продаваните луксозни автомобили се опитваше да стартира своята програма за преструктуриране, когато коронавирусната пандемия връхлетя, принуждавайки компанията да увеличи още съкращенията. Сега Daimler повишава целта си за свиване на разходите за труд до 2 млрд. евро от 1,4 млрд. евро, което обаче поставя в риск около 20 000 работни места, посочват запознати източници.

След поемането на поста миналата година Калениус обеща да увеличи ефективността на компанията. Но досега изпълнителният директор не е представил официални данни за целите си за спестяване на средства до 2022 г., които очерта през ноември.

Първоначалният план беше за съкращаването на 10 000 работни места – бройка, която се очаква да бъде преразгледана най-вероятно в посока нагоре. Daimler ще трябва да елиминира над 15 000 позиции, за да избегне принудителни съкращения, заяви ръководителят на човешките ресурси Вилфред Порт по-рано този месец.

Преговорите със синдикатите все още продължават и окончателната бройка ще бъде определена на база различни фактори.

Съкращаването на разходите е от ключово значение за поддържане на инерцията на компанията, след като тя изненадващо отчете положителен свободен паричен поток през второто тримесечие. Очакванията за втората половина на годината обаче засега са несигурни, тъй като ключови пазари като САЩ и Великобритания имат трудности със справянето с пандемията.

Книжата на Daimler поскъпват с 5,4% по време на търговията във Франкфурт, успявайки да компенсират спада си за годината до под 19%.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
VW планира влизане в Sixt