IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от кейовата стена в "Росенец" няма строителни книжа

ДНСК ще възложи подробно обследване на имота на външни специалисти и ще предприеме последващи действия

12:34 | 22.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: МРРБ</em></p>

Снимка: МРРБ

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е установила, че удължението на кейовата стена в лесопарк „Росенец“ е изградено без необходимите строителни книжа след извършена проверка по документи и на място по разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, съобщава пресцентърът на МРРБ.

Държавният строителен контрол не е открил строителни книжа в община Бургас, нито искания за издаване на разрешение за строеж за преустройство и удължаване на хидротехническо съоръжение „Кейова стена“, изградено в акваторията на Черно море.

С изменение на кадастралната карта през 2020 г. площта на кейовата стена е увеличена от 1029 кв. м на 5838 кв. м. Според тях обектът се води поземлен имот. От Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас (СГКК) е издадена скица на имота, предназначен за пристанище, с вписан собственик „Хермес Солар“ ООД, съгласно констативен нотариален акт от 2020 г.

В него е записано, че имотът се състои от две основни части – северна и западна, изградени на два етапа в акваторията на Черно море през 70-те и 80-те години на ХХ век.

При проверката на място от ДНСК е установено, че обектът „Кейова стена“ представлява стоманобетонна подпорна стена – вълнолом и стоманобетонен кей с „Г“ образна форма. Приблизителната дължина на съоръжението е 280 метра и се състои от северна част с приблизителна дължина 175 м и западна - с приблизителна дължина 105 м.

От огледа на място е станало ясно, че около 50 м от северната дълга част на кейовата стена е старо строителство. Бетонът е обрушен и на места има оголена, силно корозирала армировка. Върху нея е положена нова бетонова настилка.

Новото строителство е цялата къса част и около 125 м от дългата част на кейовата стена. Това се потвърждава от кадастралните скици и от сателитните снимки. За новото строителство не са открити необходимите строителни книжа, включително разрешение за строеж.

Вследствие на проверката ДНСК ще възложи на външни специалисти извършване на подробно обследване, обхващащо и подводната основа на имота „Кейова стена“, и въз основа на данните от обследването ще предприеме последващи законосъобразни действия по случая, става ясно от съобщението на МРРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още