IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът и ниските лихви подхранват интереса към лукс имотите

Търсенето на скъпи недвижими имоти напоследък се увеличава значително, а новите собственици предпочитат да използват имотите сами

21:47 | 31.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Mark Abramson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Abramson/Bloomberg

Пандемията на коронавируса стимулира бизнеса със скъпи луксозни имоти в Европа. Агентите и експертите в областта на недвижимите имоти съобщават за силно нараснал интерес от страна на финансово стабилни клиенти. Така например базираната в Хамбург брокерска къща Engel & Völkers, която работи в близо 30 държави, съобщава, че през 2021 г. е посредничила за почти два пъти повече сделки с имоти в ценовия сегмент между 5 и 10 млн. евро в сравнение с първата година на кризата - 2020 г.

„Особено за премиум имоти с цена над 2 млн. евро имаме значително по-голямо търсене", казва пред N-TV Ралф Кунц, директор на отдел „Управление на премиум имоти" във VON POLL IMMOBILIEN във Франкфурт. При топ предложенията особено важни са местоположението и степента на неприкосновеност на личния живот. „Тук цените на самостоятелните къщи и вили на най-добрите места понякога достигат двуцифрени числа“, пояснява той.

Трендът се потвърждава от експерт, който не е брокер на недвижими имоти: „Имаме много, много силен пазар на луксозните имоти", казва Щефан Кипес, изследовател на пазара в асоциацията за недвижими имоти IVD Süd в Мюнхен. Кипес отчита фактор, който от години стимулира пазара на недвижими имоти: Постоянно ниските и дори наказателни лихвени проценти правят много други капиталови инвестиции не особено изгодни. „Тези пари се разпространяват на пазара", казва Кипес. Въпреки това скъпите жилища често не са предназначени за чисто капиталови инвестиции: „Ваканционните къщи и луксозните имоти много често просто се обитават от собственици", казва Кипес и допълва: „Можете да се поглезите с тях, а след това все още ще имате ефекта от увеличаването на стойността“.

Средиземноморието влиза във фокуса на инвеститорите

Цените варират значително в различните страни. „Докато най-високите цени в премиум сегмента в Хамбург, например, достигат до 30 хил. евро на квадратен метър, като по този начин се изравняват с нивото в Париж - с 35 хил. евро на квадратен метър, цените в Италия достигат до 9 000 евро", съобщава главният изпълнителен директор на Engel & Völkers Свен Одия. Според доклада на компанията чуждестранните купувачи не играят доминираща роля на германския пазар на втори жилища и ваканционни апартаменти, противно на предположенията и опасенията на много дългогодишни обитатели. В действителност е по-скоро обратното: богатите германци, швейцарци и австрийци търсят ваканционни региони извън границите на родините си, особено в Средиземноморието.

„В Гърция повечето купувачи идват от региона на DACH (Германия, Австрия и Швейцария), следвани от потенциални купувачи от Франция и Обединеното кралство", казва Одия. В Майорка по-голямата част от чуждестранните клиенти са от Германия - 66%. Британците са далеч по-назад с 9 процента. Коронавирусът вече размива и границата между основно и вторично жилище: „Имотите на пазарите за вторично жилище се търсят както никога досега", казва Одия. „Особено в луксозния сегмент наблюдаваме тенденция към създаване на домашни офиси във вторите жилища в резултат на пандемията“.

В никакъв случай обаче не е популярна само Майорка. „Вторите жилища в популярни ваканционни региони в Германия са актуална тема от началото на 2021 г.", казва Кунц. За това има разбираеми причини, както обяснява пазарният специалист Кипес: „Дори във времената на коронакризата все още можете да осъществите сравнително лесно такава инвестиция“.

Въпреки това купувачите на втори и ваканционни жилища не са добре дошли в много германски курорти, както има резерви към германските купувачи в Тирол и Залцбург. Защото, от една страна, цените се повишават. Същевременно се губи жизнено пространство за по-малко заможното местно население.

Пример за това са Баварските Алпи. Според говорител на Баварската асоциация на общините много общини по ръба на Алпите вече налагат данъци върху вторите жилища. Администрациите определят все по-малко строителни терени, а когато ги определят, те често са предназначени само за местни жители. Това е особено видно в Берхтесгаден: Всеки, който иска да използва апартаменти или стаи в хотели и къщи за гости като втори дом, трябва да получи специално разрешение и то при условие, че стаите ще останат празни през повече от половината година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още