Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Българските училища в Германия честват 24 май

Добромир Машев лармира за трудностите, свързани с липсата на учители

Българските училища в Германия честват 24 май

Снимка: Pixabay

Българските училища в Германия вече са над 40 и в събота предстои да отбележат тържествено 24 май - Денят на българската азбука. Това каза Добромир Машев, председател на Управителния съвет и инициатор за създаването на Български културен и образователен център в Еврорегион „Маас – Рейн“, в предаването „Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Всеки, който държи на българското, води детето си на българско училище - езикът винаги е бил обединяващ фактор, без който не може. Няма как децата, израствайки в дву- или триезична среда, да не знаят български език.  В град Аахен имаме над 50, като групите от най-малките стават все по-големи - над 20 деца, но колкото повече се вдига класът, толкова по-малко стават децата, защото те се отказват", каза Мишев. Той обясни, че в училищната им задължителна програма в образователната система на Германия те учат немски, втори език - английски и трети - френски.

Въпреки това българският език е основен за децата, които посещават българското училище и говорят изцяло на него, когато са в българското училище в Аахен, подчерта събеседникът. Аахен свързва деца от Германия, Белгия, от Нидерландия.

Голяма част от училищата са с над 100 ученици. Събеседникът алармира за трудностите, свързани с липсата на учители, като за училището, което управлява, са нужни още двама учители, а в Кьолн, например, постоянно търсят учители, защото се обучават около 280 деца.

Класовете непрекъснато се разрастват и се нуждаят от нови помещения всяка година. Мишев призова българските институции да съдействат българските училища в Германия, които са разпознати от МОН, да получат достъп до образователната система на страната, за да използват училищната база, както го правят училищата на други общности там. "Това не е частен случай и вече се прави от други общности в Германия", коментира Мишев.

Българската общност в Германия е доста обединена, особено по отношение на училищата, подчерта гостът. Вече е започната инициатива за свързване на обединение на всички български училища в страната. То ще цели засилване на комуникацията между тях, организиране на летни лагери, обмяна на опит и висшата цел ще е представянето на българските училища на ниво Бундестаг и на ниво Министерство на образованието в Германия, за да могат да се постигнат целите за влизане в германските училища, както и българският език да е разпознат като матуритетен език - тоест, оценките, които се пишат в българските училища да се признават в немските. Вече има много такива локални инициативи.

Целият разговор може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
120 обединения на университети в Европа са се случили за 20 години