Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Кои ще са професиите на бъдещето?

Специалист по слънчева енергия, поддръжка на умни домове са само част от професиите на бъдещето

Кои ще са професиите на бъдещето?

Снимка: Pixabay

Професии на бъдещето, професии на следващото десетилетие, най-търсени професии… Вероятно неведнъж си въвеждал тези изрази в някоя интернет търсачка, за да разбереш накъде да се насочиш професионално или да провериш дали професията ти ще се “задържи на небосклона” и в бъдеще. Тук сме събрали някои от професиите, които според специалистите ще имат светло бъдеще в световен мащаб.

Ако искаш да се запознаеш с топ професионалисти в техните области или да се срещнеш с водещи компании у нас, не пропускай Тук-Там Кошер 2020. Това ще бъде професионалното събитие на есента, което ще те вдъхнови, мотивира и ангажира.

Софтуерен инженер

В последните години не само че не спира, но и се засилва търсенето на софтуерни инженери. Тяхната основна дейност включва разработването на софтуери за различни сфери - от приложения за мобилни телефони и десктоп устройства до софтуери за управление на автономни автомобили. 

Софтуерните инженери имат възможност да избират измежду разнообразие от проекти и работни позиции. Те могат да включват образователни приложения за деца и възрастни, компютърни игри и много други опции. Независимо от специфичния им фокус на работа всички софтуерни инженери анализират, разработват, тестват, предлагат подобрения на клиентите си. 

За да станеш софтуерен инженер, е необходимо да имаш релевантно образование - минимум бакалавърска степен по Компютърни науки или Софтуерно инженерство. 

Специалисти по слънчева и вятърна енергия

Все повече се увеличава търсенето на пазара на труда на този тип специалисти, както заради промените в климатичните условия, така и заради развитието на “зелената енергия”. 

Нуждата от екологично чиста енергия и наличието на все повече съоръжения за такава енергия води и до търсене на всякакъв вид специалисти в тази област. Необходими са както хора, които да развиват този сектор, така и техници, които да монтират, ремонтират и поддържат подобни съоръжения. 

Развитието на тази професия ще продължи със сигурност с бързи темпове и през следващото десетилетие. Това е така, защото хората през последните години търсят както по-евтина, така и по-екологична алтернативна енергия.

Поддръжка на 3D принтери и умни домове

3D принтерите и умните домове навлизат в живота ни с пълна сила и вече не са такава екзотика, както допреди няколко години. 

3D принтерите вече се използват за създаването на прототипи и продукти за търговски и комерсиални цели. Прогнозите са, че в бъдеще професиите, свързани с тези принтери ще бъдат още по-търсени с навлизането на 3D технологиите в сфери като индустриален дизайн, биомедицина, авиация, автомобилна индустрия и други области.

От своя страна, умните домове също ще се нуждаят от техници, които да инсталират, ремонтират и поддържат всички свързани умни устройства в дома. Това е неизбежно при наличието на толкова електроника и електронни устройства, както и при увеличаването на количеството умни домове и офиси.

Специалисти в сферата на космическите разработки

С развитието на космическите разработки се разраства и търсенето на обучени и квалифицирани специалисти в тази област в световен мащаб. 

И днес съществува състезание за по-бързото достигане в космоса на пасажери, които са си купили билети. Инженери, механици, техници и други специалисти ще бъдат все по-търсени през следващите години в тази индустрия. 

Технолозите по техническите системи могат да идват от различен бекграунд, като най-вече е добре да са учили компютърни технологии, математика, физика. Търсят се хора с технически познания в областта на космическите системи, както и с познания за космическата среда и нейните специфики.

Индивидуални/персонални домашни помощници

Дотук споменахме някои от най-търсените професии в света, свързани с новите технологии. Но не последно място се запазва и живият контакт между хората и най-вече нуждата от грижи и общуване между тях. Ето защо в бъдеще ще продължи търсенето на хора, които помагат в грижата на други хора в домовете им.

Тази позиция не се ограничава само до грижата за здравето на възрастните, но включва и други хора, които имат нужда от грижи, като например малки деца или хора с определени заболявания. Всеки, който има нужда от индивидуална помощ в своето ежедневие влиза в тази категория. 

За тази професия не е задължително стриктно медицинско образование, а качествата и уменията, които са необходими, човек развива в практиката. 

Всички тези професии, а и всички онези, които не са в този списък, изискват определени общи качества и нагласи. На първо място е необходима упоритост и здрава работа, независимо към коя професия ще се насочиш. Добре е да притежаваш и нагласата постоянно да учиш и да се развиваш, защото светът е динамичен и го изисква. Също толкова важни са трудът и постоянството, без които пътят към успеха не би бил възможен.

Регистрирай се сега за Тук-Там Кошер 2020, за да присъстваш на професионалното събитие на есента. Регистрацията е безплатна и задължителна, а Кошер ще се проведе на 17-ти септември в Интер Експо Център в София и онлайн.

Investor.bg e медиен партньор на събитието.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов
Още по темата: Образование

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Образование
Красимир Вълчев: Учебната година приключва присъствено за всички ученици