Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Николай Денков: Учебната година няма да бъде удължавана още

Няма никакви основания да се отменят и изпитите, каза служебният просветен министър

Николай Денков: Учебната година няма да бъде удължавана още

Снимка: БГНЕС

Няма причина учебната година да бъде удължавана още. Учебният план е направен още в началото на годината. На 23 юни ще завършат учениците от I до III клас, на 30 юни ще завършат тези от IV до V клас. Този график включва и допълнителната, и общата помощ, която е необходима за наваксване на материала. Това каза пред БНТ служебният просветен министър проф. Николай Денков.

Учебната година се удължава реално само за малко над 300 училища, които в края на 2020 г. са прекъснали временно обучението на учениците от първи до шести клас.

Вместо редовни учебни часове в електронна среда тогава те са предлагали извънкласни и проектни дейности или подкрепа за преодоляване на трудности при усвояване на материала. Останалите училища могат да използват допълнителните две седмици за учениците от ІV до VІ клас и съответно три седмици за учениците от І до ІІІ клас по два начина: за задължителни занимания за децата с необходимост от наваксване на учебен материал; за извънкласни дейности по интереси за останалите ученици, участието в които е по желание на родителите.  

Всяко училище ще публикува на сайта си график за планираните дейности до официалния край на втория учебен срок, посочват от МОН.

Във връзка с искания за отмяна на изпити и съкращаване на учебен материал министърът заяви, че категоричното решение е, че няма никакви основания да се отменят изпитите.

"Първо, защото това е законово изискване, и второ, предаден е целият материал и от тази гледна точка няма никакво основание да се намалява материалът, който ще бъде включен в изпита. Освен това отдавна вече изпитите не изискват преповтаряне, преразказване на някакви обемни материали, които се изучават в училище. Там се дава текст, той трябва да се прочете, той е сравнително малък и след това да се напише есе или интерпретативно съчинение - нещо, което е по-скоро въпрос на обща култура, на комуникационна култура, на граматически знания, отколкото на запомняне какво е учено в училище", коментира проф. Денков.

Утре се очаква заповед от министъра на здравеопазването за връщането на студентите в режим на присъствено обучение. Кандидатстудентските изпити ще се провеждат както досега, допълни той.

Утре е и матурата на дванайсетокласниците по български език и литература. Общата бройка на учениците, които ще се явят, е почти 49 500, като от тях приблизително 48 100 са завършващите в момента, и около 1400 са такива от минали години, които сега са заявили желание да положат изпита. 

Още по темата

"Очаквам изпитите да минат добре, защото организацията е много добра. В момента организацията върви, няма да се променя нищо от заложените мерки", каза служебният министър.

По думите на проф. Денков статистиката показва, че обикновено около 95% се явяват на изпит и около 90% от тези, които се явяват, успяват да го изкарат и да завършат 12. клас.

"Това е вече четвърта година, в която изпитите се провеждат по този начин, така че е отработена системата. Всички ученици от вчера трябва да знаят в кои училища ще се явят на матура. За момента информацията е за карантинирани 8 ученици в цялата страна, те ще бъдат поставени в отделни стаи, на практика ще бъде по един човек в стая. Ще влизат от отделен вход, квесторите при тях ще бъдат ваксинирани", каза проф. Денков.

Ако някой е забравил да си вземе, ще има маски на разположение, но призивът е всеки да си носи, даже повече от една, за да може да си я смени по време на изпита, посъветва министърът.

Според него изпитът утре ще даде картина не само на общото ниво, а точно по региони в училища къде има специфични дефицити. Това е важен елемент от анализа на цялата система.

"Както вече обявихме, вторият ни приоритет е да видим какви са истинските проблеми. Някои от тях са унаследени отпреди това дистанционно обучение, но голяма част от тях бяха усилени от дистанционното преподаване. Започнахме този анализ, събираме информация от различни източници. Това, което сме обещали, до края на мандата на служебното правителство този анализ да бъде извършен и като информация, която идва по всички канали, и като списък от препоръки, които можем да направим за следващата учебна година", обясни проф. Денков.

След връщането в училище всеки преподавател иска да компенсира с писменото оценяване и по този начин всеки ден децата ще имат по няколко контролни. "Действително това е проблем и ще бъде заложено в препоръките за следващата година. Трябва да се подобрят методите за оценка по време на дистанционното обучение, за да не се претоварват след това психически децата, когато се върнат в училище", каза служебният министър.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Международно признание за проекта за изграждане на научен капацитет SCHOLARNET