Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Увеличението на заплатите на учителите влиза в сила със задна дата от 1 януари

Проект за нормативни промени предвижда и допълнителни възнаграждения за непедагогическия персонал в училищата

Увеличението на заплатите на учителите влиза в сила със задна дата от 1 януари

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новите минимални размери на заплатите на учителите ще влязат в сила със стара дата - от 1 януари 2021 година, предвижда проект за промени в наредбата за нормиране и заплащане на труда. Документът е качен за обсъждане в портала за обществени консултации.

Промяната няма да окаже въздействие върху държавния бюджет, защото средствата за увеличение на заплатите на учителите вече са осигурени - 360 млн. лева, става ясно от мотивите на вносителите от образователното министерство.

Още по темата

Така от 1 януари 2021 година минималната основна заплата на директорите на училищата вече е 1535 лева, а на техните заместници - 1420 лева. Главните учители ще взимат по 1350 лева, а старшите учители и възпитатели - по 1300 лева. Минималната основна заплата на учителите, както и на логопеди, хореографи и други специалисти в училищата е 1260 лева.

С проекта се регламентират и нови допълнителни възнаграждения за учителите, които са свързани с допълнителното им натоварване при работа с ученици, които са отсъствали повече от 10 дни от училище или при консултации с ученици, които преминават в самостоятелна форма на обучение.

Тези възнаграждения са договорени в колективния трудов договор на учителите, а в условията на пандемия и преминаване на учениците в неприсъствена форма на обучение, заплащането на тези суми трябва да бъде прецизирано, пише още в обосновката на промените.

Наредбата предвижда още и стимули за непедагогическия персонал, които ще бъдат в размер на между 2,5% и 3,5% от годишното им заплащане. Целта е да бъдат стимулирани тези служители в условията на повишени изисквания за осигуряване на безопасна учебна среда.

До момента само учителите и педагогическият персонал в училищата получаваха допълнително възнаграждение за работата си. В Наредбата е посочено, че размерът им е не по-малко от 4,2% и не повече от 5% от годишния размер на заплатите на педагогическия персонал.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
МС предоставя над 7,8 млн. лв. за изследвания на компютърните науки в СУ