IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2400 украинци са започнали работа с трудов договор в България

В бюрата по труда са консултирали над 20 хиляди украинци за възможностите да започнат работа у нас

17:36 | 12.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

До момента около 2400 украинци със статут на временна закрила са започнали работа с трудов договор в България. Това каза изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов по време на брифинг на Оперативната координационна група към правителството за подкрепа на бягащите от войната в Украйна, цитиран от Министерството на труда и социалната политика.

„От понеделник в 72 точки стартираме изнесени работни пунктове, много от тях ще са в курортните комплекси. Целта е на желаещите да започнат работа български и украински граждани веднага да бъде предоставено свободно работно място с координати на работодател“, обясни Вълов. Той уточни, че 75% от заявилите работни места работодатели имат възможност да наемат персонал веднага, а 50% могат да предоставят постоянна заетост.

До момента в бюрата по труда са консултирали над 20 хиляди украинци за възможностите да започнат работа у нас. Проведени са над 10 трудови борси в различни градове. Попълнени са и доброволни анкети за тяхната професионална компетентност. 

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта обяви още, че до момента еднократни помощи от 375 лв. са получили над 16 000 украинци. 

Над 30 хиляди свободни работни места за български и украински граждани, заявени от работодатели или по мерки за субсидирана заетост, са осигурени от Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта и Програма „Развитие на човешките ресурси“.

Разработени са мерки за подкрепа на избягалите от войната у нас украински граждани. С цел подпомагане на интеграцията им на пазара на труда в България се подготвя процедура, по която украинците ще могат да получат подкрепа за включване в заетост за период до шест месеца. Обмисля се финансова подкрепа за работодатели, които наемат на работа украински граждани.

По схемата се предвижда и осигуряване на почасови услуги за грижи за деца, както и психологическо подпомагане, професионално ориентиране, трудово консултиране, информира вчера министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Министерството на труда и социалната политика ще направи необходимите законови промени, за да се облекчи достъпа до пазара на труда за украинските граждани. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на труда Георги Гьоков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още