IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят ваучери за стоки от първа необходимост за украинските бежанци

Правителството ще предоставя ваучери по 100 лева на бежанец от Украйна, който е със статут на временна закрила

15:38 | 25.03.22 г.
<p>
	Ситуационен център &quot;Отворени врати за Украйна&quot; в столичния кв. &quot;Младост&quot;. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Ситуационен център "Отворени врати за Украйна" в столичния кв. "Младост". Снимка: БГНЕС

България ще предоставя ваучери по 100 лева на бежанец от Украйна, който е със статут на временна закрила. Това съобщи по време на парламентарния контрол социалният министър Георги Гьоков. Средствата ще се осигурят от европейски програми и ще се дават от дирекциите „Социално подпомагане“ по места, съобщава БНР.

Целта е да се предостави първоначална подкрепа в условия на неотложност чрез купуване на стоки от първа необходимост. „Срещу предоставения ваучер ще бъде възможно закупуването на хранителни продукти, детски храни, детски дрехи, училищни пособия, хигиенни материали и други продукти от първа необходимост“, поясни министърът.

Ваучерите ще се предоставят еднократно на лицата, получили временна закрила. Те ще могат да се използват в търговската мрежа на страната, като възстановяването на разходите за реализиран ваучер ще се осъществява въз основа на фактури, издадени от магазините, където са използвани.

„При обосновани случаи могат да се получат и допълнителни ваучери след оценка на нуждите и преценка на комплексните обстоятелства - възраст, здравословно състояние или друго, което ги възпрепятства да задоволяват основните жизнени потребности. Преценката се извършва от социалните работници“, обясни Гьоков.

Предвижда се ваучерите да се предоставят от дирекция „Социално подпомагане“, като се обсъжда и вариант хората да ги получават още на пунктовете на първоначален прием.

Според данни засега помощта у нас може да достигне до около 50 хиляди бежанци от Украйна.

Социалният министър информира депутатите, че бежанците ще получават и съпътстваща подкрепа чрез психологическо подпомагане и трудово консултиране, като ще се изработят индивидуални планове за действие на търсещите работа бежанци.

Обсъжда се въвеждане на система за отчитане на настанените в частни домове бежанци от Украйна, каза още министърът на труда и социалната политика, допълва БТА.

По думите му от 24 февруари до 21 март в България са влезли 108 262 бежанци от Украйна, като от тях 50 768 са останали в страната ни. За същия период над 30 хиляди бежанци са пренощували в местата за настаняване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още