IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред страните с най-голям дял украински бежанци с временна закрила

В момента около 57 хиляди бежанци от Украйна са настанени в хотели и къщи за гости

16:36 | 29.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България е една от държавите с най-висок процент украински бежанци, регистрирани за временна закрила. Това заяви Петя Караянева, съветник по закрилата към Върховния комисариат на ООН за бежанците – България, на дискусия на тема „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“, организирана от Бюрото на Европейския парламент у нас.

Тя отбеляза, че от 218 хил. украински бежанци, преминали през България, 97 хил. са останали тук, като между 85% и 90% са регистрирани за временна закрила. Караянева отбеляза, че това е един много висок процент и следва да се отдаде заслуженото на държавните структури.

За сравнение тя посочи, че в Румъния, през която са преминали много повече бежанци, има 84 хиляди украински бежанци, като 10 хиляди са получили временна закрила. По думите ѝ цифрите говорят сами по себе си.
Петя Караянева отбеляза, че 5,3 млн. души са напуснали Украйна към 27 април, но има едни 13 млн. украинци, които не могат да живеят в домовете си, но не могат и да напуснат страната, които наричат вътрешно разселени. С тях цифрата става наистина стряскаща, коментира тя. 

Караянева изрази надежда в петък да бъде открита първата т.нар. синя точка съвместно с УНИЦЕФ – на Централна гара, където ще се предоставят правни консултации, социални и психологически услуги на хората, които пристигат от Украйна. Тя посочи, че за другата седмица също е планирано откриване на "сини точки".

Вицепремиерът Калина Константинова коментира, цитирана от БТА, че регистрацията на бежанците е била "денонощно, чудовищно, титанично усилие" от хиляди служители на МВР и на Държавната агенция за бежанците. Тя посочи, че е изградена нова система, преди това е имало три офиса, а в момента има над 200 места за регистрация на бежанци и над 1000 обучени служители. Не можем да осигурим истинската подкрепа, от която тези хора имат нужда, без тези документи, коментира Константинова. От един месец вече сме в следващия етап и той е този на интеграция, допълни тя.

Заплащането на наем за три месеца през работодателите е една от мерките, през която да насърчим заетостта на украинските бежанци под временна закрила. Това коментира пред журналисти председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която ще оглави и правителствения щаб за бежанците - Оперативната координационна група.

По думите на Калина Константинова пък въпросната мярка е възможно да бъде въведена още следващата седмица.
Мариана Тошева добави, че тази мярка е съгласувана с работодателите и по този начин ще им "се развържат ръцете" на местно ниво да търсят вариант за настаняване. Тя посочи, че цялостният престой на украинските бежанци може да се окаже по-дългосрочен и това изисква те да започнат работа.

По думите й, украинските бежанци по-лесно ще се впишат, ако не са на по-големи групи. Тошева коментира, че работодателите са били изключително активни да предложат адекватни работни места с обучение преди започване на работа, предвид на това, че профилът на бежанците е предимно на жени, някои от които не са имали друга работа, а са се занимавали с отглеждането на децата. Един от бизнесите, който широко отвори врата, това е в сферата на производството - там, където може бързо да се влезе след кратко обучение, какъвто е шивашкият бизнес. Това е работа, която се припознава и от част от жените в Украйна, посочи тя. Тошева отбеляза, че има нужда от камериерки и рецепционистки, тъй като приближава сезонът, както и от хора в ресторантьорството. Има много желаещи да бъдат преподаватели и да се грижат за деца, каза Тошева. Тя допълни, че за по-квалифицираните - лекари, фелдшери, фармацевти, медицински сестри, се търсят форми да бъдат ангажирани по-адекватно в подкрепа на здравеопазването.

Една от тях е здравен медиатор. Има заявки, както от болници, така и от общини, допълни Тошева.
На въпрос къде ще бъдат настанени украинските бежанци, настанени в хотели до 31 май, председателят на ДАБ посочи, че една голяма част от ведомствата са дали своите бази и е направена оценка на състоянието и необходимите ремонти. Има отделна програма как да се съдейства на бежанците да си намерят квартира, допълни тя. Има хора, които искат да си плащат сами. Не всички украински бежанци непременно и единствено разчитат на тотална помощ от държавата. Напротив, те са проактивни, търсят работа, коментира Мариана Тошева.

В момента около 57 хиляди бежанци от Украйна са настанени в хотели и къщи за гости, посочи тя. По думите й, разбираемо е, че не могат всички да бъдат преместени. Затова се търсят общежития и ведомствени жилища, които могат също след известен ремонт също да се адаптират. Зимните курорти не са съвсем изключени, винаги трябва да има резервен вариант, коментира Тошева и допълни, че никой не знае колко още хора ще влязат в страната и ще излязат. Тя заяви, че центровете на ДАБ няма да бъдат настанявани лица от Украйна, тъй като и капацитетът ни не би могъл да отговори на нуждите, а и има повишен миграционен натиск откъм Турция.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още